Koivun siitepölyä kulkeutuu Suomeen Keski-Euroopasta, leppä kukkii jo

Vuosittaiset siitepölymäärät vaihtelevat, ja muualta tulevan siitepölyn määrä on riippuvainen ilmavirtauksista. Koivuallergikoille tämä kevät on viime vuotta helpompi.

Huhtikuun puolivälin siitepölyennuste lupaa maan etelä- ja keskiosiin runsasta ja kohtalaista lepän siitepölyä, mutta Lapissa lepän siitepölyä on vähän. Koivun siitepölyä on maan eteläosissa kohtalaisesti ja keskiosissa vähän. Pähkinäpensaan siitepölymäärät pysyvät vähäisinä maan lounaisosissa ja Uudellamaalla, kertoo Turun yliopiston siitepölytiedotus verkkosivuillaan. Sateet laskevat ilman siitepölypitoisuuksia.

– Siitepöly kulkeutuu tällä hetkellä Suomeen pääasiassa Keski-Euroopasta. Tällaisesta kaukokulkeumasta puhutaan, kun siitepöly kulkeutuu maahan yli sadan kilometrin päästä tai kauempaa, toteaa siitepölytiedotuksen tutkimusteknikko Pasi Ahola.

Koivun kukinta ei ole vielä alkanut kotimaassa. Myös osa lepän siitepölystä kulkeutuu tällä hetkellä Suomeen muualta. Lepän siitepölyä tulee myös runsaasti kotimaasta, sillä se kukkii Etelä-Suomessa, ja kukinta on alkanut Keski-Suomen lämpimillä kasvupaikoilla.

– Koivun ja lepän siitepölyissä ei ole sellaisia eroja, jotka tekisivät allergian suhteen toisesta siitepölystä toista hankalamman. Koivu ja leppä ovat samasta kasviheimosta ja muistuttavat paljon toisiaan. Katupöly ei sido siitepölyä, mutta pahentaa toki myös siitepölyallergikkojen oireita, kertoo Ahola.

Ahola korostaa, että vuosittaiset siitepölymäärät ovat erilaisia ja muualta saapuvan siitepölyn määrä on täysin riippuvaista ilmavirtauksista.

Siitepölykausi on pidentynyt ilmastonmuutoksen vuoksi, oireet monenlaisia

Koivun siitepölyn osalta kevään arvioidaan olevan allergikoille viime vuotta helpompi, kertoo Luonnonvarakeskus tällä viikolla julkaistussa tiedotteessaan. Luonnonvarakeskuksen mukaan koivun kukinta alkaa kevään etenemisen mukaan maamme eteläosissa yleensä viimeistään toukokuun alussa.

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös siitepölyallergikon elämään. Allergia-, iho- ja astmaliiton verkkosivujen mukaan ilmaston lämpeneminen on pidentänyt siitepölykautta, ja kauden alkaminen on aikaistunut noin kahdella viikolla.

Liiton mukaan noin 20 prosenttia suomalaisista kärsii siitepölyallergiasta. Siitepölyt aiheuttavat erilaisia oireita, joista yleisin on allerginen nuha, mutta joskus ilmenee myös keuhko-oireita, esimerkiksi yskää ja hengenahdistusta. Myös silmäoireita saattaa esiintyä ja atooppinen ihottuma pahentua. Siitepölyallergia aiheuttaa myös väsymystä. Lievät ja ajoittaiset oireet saattavat mennä itsestään ohi, mutta päivittäisiä oireita hoidetaan säännöllisellä lääkityksellä.