Helsinki jäämässä Tampereen jalkoihin musiikkikaupunkina

Pääkaupungin keskusta on menettänyt muutamassa vuodessa noin 4000 musiikkialan yleisöpaikkaa. Tampereen keskustaan taas avautuu uusia livemusiikin esittämiseen tarkoitettuja tiloja.

Helsingin keskustan livemusiikkikulttuuri on köyhtynyt musiikin esittämiseen tarkoitettujen keikkapaikkojen sulkemisen myötä. Viime vuosina merkittävät musiikkiklubit, kuten The Circus, Gloria ja Virgin Oil, ovat joutuneet väistymään kerrostalorakentamisen tieltä.

Ovensa on sulkenut myös Nosturi, eikä puretuille tiloille ole vielä löydetty korvaajaa.

– Kadehdittu on kovasti Tamperetta, kun nähtiin Tavara-aseman tuleminen tapahtuvaksi, sanoo johtaja Tapio Hopponen Nosturin toiminnassa mukana olleesta Elmu Ry:stä.

Tilojen puute on johtanut Helsingin keikkakulttuurin näivettymiseen ja siirtymiseen pois Helsingistä. Varsinkin Tampere, jossa konserttikäyttöä varten uudistettu Tavara-asema tarjoaa 1200 uutta asiakaspaikkaa livemusiikin kuluttajille, on hyötynyt Helsingin kuihtumisesta. Hopposen mukaan Helsingissäkin voitaisiin Tampereen tapaan hyödyntää vanhoja rakennuksia kulttuurikäytössä.

Tampereen vetovoimaa keikkakaupunkina vahvistaa myös se, että suurin osa kaupungin merkittävistä keikkapaikoista sijaitsee keskustassa lähellä toisiaan. Myös Helsingin Nosturille on etsitty uusia tiloja läheltä keskustaa.

Ongelmaksi on kuitenkin muodostunut se, ettei Helsingin kaupungilla ole omia vapaita tiloja aivan keskustassa. Yksityisissä tiloissa taas on liian korkeat vuokrat.

– Sanoisin kauniisti, että olemme olleet kaupungin vuokralaisina ja kaupunki on luvannut hoitaa meille uudet tilat. Olemme tulleet hieman siihen johtopäätökseen, ettei Helsinki olekaan kulttuurikaupunki siinä, missä ehkä väittää olevansa, Tapio Hopponen Elmu Ry:stä toteaa.

Helsingin kaupunki jakaa vuosittain 17 miljoonaa euroa avustuksia taide- ja kulttuurielämälle. Pääkaupungin livemusiikkikulttuurin kultavuosien Hopponen kuitenkin kokee olevan toistaiseksi takana, eikä elpymiselle ole tarvittavia resursseja ilman kaupungin tukea.