Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuren mukaan carnivore-ruokavaliota ei ole mahdollista rakentaa ilmaston ja ympäristön kannalta kestävästi.
Carnivorea noudattavan henkilön ruokavalio koostuu esimerkiksi punaisesta lihasta, siipikarjasta, kananmunista, kalasta ja joistain maitotuotteista.
Uusissa ravitsemussuosituksissa aikuisen suositellaan kuluttavan enintään 350 grammaa punaista lihaa tai lihavalmisteita viikossa. Sosiaalisen median videoista käy ilmi, että carnivore-ruokavaliota noudattavalla suositusten mukainen viikkokohtainen määrä punaista lihaa voi ylittyä jo yhdellä aterialla.
Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen kestävien ruokajärjestelmien professori Hanna Tuomisto kertoo, että nykyisessä suomalaisessa sekaruokavaliossa ilmastovaikutuksista lähes 70 prosenttia aiheutuu eläinkunnan tuotteista. Pelkästään eläinperäisiä tuotteita sisältävästä ruokavaliosta päästöjä syntyy oletettavasti enemmän.
– Ravitsemussuositusten ympäristö- ja terveysvaikutukset kulkevat aika hyvin käsi kädessä. Jos pyrkii parantamaan ruokavalion terveellisyyttä ravitsemussuositusten mukaisesti, se yleensä myös hyödyttää ympäristöä, Tuomisto kertoo.
Lihojen vertailuun ei ole olemassa yksinkertaista kaavaa
Katajajuuri ja Tuomisto nostavat molemmat esiin eri lihojen vertailun monimutkaisuuden. Suurin osa kotimaisesta naudanlihasta tulee yhdistelmätuotannosta maidontuotannon kanssa, joka vähentää hieman ilmastovaikutuksia verrattuna lihakarjan tuotantoon. Suomessa lihanaudan- ja lampaanlihan tuotanto perustuu usein laidunnukseen, joka edistää luonnon monimuotoisuutta. Naudan tuontipihvilihaan liittyy kuitenkin usein ylilaidunnusta.
Broilerin tuotannosta aiheutuvat ilmastovaikutukset taas ovat pienemmät kuin naudanlihalla, mutta sillä on suuret vaikutukset luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen. Siipikarjan lihan tuotannossa käytettävän soijarehun viljelyyn liittyy maankäytön muutoksia, esimerkiksi trooppisten sademetsien raivaamista pelloiksi. Tämän vuoksi uusissa ravitsemussuosituksissa siipikarjanlihan käyttöä suositellaan vähennettävän nykyisestä määrästä. Kalaa sen sijaan voi ravitsemussuositusten mukaan käyttää runsaastikin, jos se on valittu vastuullisesti.
– Ravitsemussuosituksissa on aika selkeästi linjattu, että tulisi esimerkiksi kuluttaa kestävästi pyydettyä tai kestävästi kasvatettua kalaa. Kotimaisten sisävesikalojen ilmastovaikutus on melko pieni verrattuna esimerkiksi kasvatettuun kalaan, Katajajuuri kertoo.
Katajajuuri lisää kananmunan ilmastovaikutusten olevan Suomessa aika maltilliset, mikä tekee siitä ilmastonäkökulmasta hyvän osan carnivore-ruokavaliota.
Carnivore-ruokavalio kiinnostaa somessa
- Suomalaisten carnivore-vaikuttajien videot ovat keränneet TikTokissa satoja tuhansia näyttökertoja, minkä lisäksi seuraajia on kymmeniä tuhansia. Ulkomaisilla carnivore-vaikuttajilla seuraajamäärät nousevat satoihin tuhansiin.
- Carnivore-ruokavaliosta saatetaan hakea apua esimerkiksi painonpudotukseen tai erilaisiin terveysongelmiin.