Eläkkeet nousevat palkkoja enemmän – työeläkeyhtiöissä muutos näkyy jo

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisee työeläkeindeksin vuodelle 2023 lokakuun aikana. Poikkeuksellisen suureksi ennustettu korotus on saanut ihmiset jo liikkeelle.

Työeläkeindeksin ennustetaan nousevan vuoden 2023 alussa 6,5 prosenttia. Vahvistus korotukselle saadaan sosiaali- ja terveysministeriöltä lokakuun loppuun mennessä.

Suureksi povattu korotus on saanut ihmiset hakemaan erityisesti osittaista vanhuuseläkettä jo ennen indeksikorotuksen vahvistumista. Työeläkeyhtiöistä Varma tiedotti lokakuussa osittaisen vanhuuseläkkeen hakemusten määrän lähes tuplaantuneen syyskuussa. Hakemuksia tuli Varmalle 93 prosenttia enemmän kuin samaan aikaan edellisenä vuonna.

Eläkkeen hakemisen juuri nyt tekee kannattavaksi inflaatio, joka kasvattaa työeläkeindeksiä palkkojen indeksikorotuksia enemmän. Vuonna 2023 eläkettä nostamaan alkava joutuu työskentelemään noin neljä kuukautta pidempään tienatakseen eläkekertymään saman summan, kuin vuoden 2022 puolella eläkettä nostamaan alkanut saa indeksikorotuksen seurauksena.

Eläkeyhtiöistä Elo, Ilmarinen ja Veritas Eläkevakuutus eivät ole julkaisseet hakemusmääriään. Varman eläkepalvelujohtaja Tarja Syvälän mukaan on kuitenkin viitteitä siitä, että myös muilla työeläkeyhtiöillä hakemuksia on ollut aiempaa enemmän.

Varman vanhuuseläkehakemuksissa ei tällä hetkellä ole samanlaista kasvua kuin osittaista vanhuuseläkettä hakeneissa. Syvälän mukaan on odotettavissa, että loppuvuodesta myös vanhuuseläkehakemusten määrä tulee kasvamaan indeksikorotuksen takia.

Korotus vaikuttaa sekä osittaiseen että täysimääräiseen vanhuuseläkkeeseen. Indeksikorotuksesta hyötyvät eniten ne, jotka alkavat nostamaan eläkettä viimeistään 1.12.2022.

Hakemusten määrän kasvu ei ole toistaiseksi Varmassa ruuhkauttanut niiden käsittelyä. Syvälä ei usko, että viiveitä syntyy myöskään loppuvuodesta.

– Pyrimme mahdollisimman ripeästi käsittelemään hakemukset, Syvälä toteaa. Osittaisen vanhuuseläkkeen hakemusten keskimääräinen käsittelyaika on tällä hetkellä yksi päivä.

Osittaista vanhuuseläkettä voi tällä hetkellä hakea 61 vuotta täyttäneet riippumatta siitä, ovatko he vielä työelämässä. Sen määräksi voi valita joko 25 tai 50 prosenttia edelliseen vuodenvaihteeseen mennessä kertyneestä eläkkeestä.