Kaikki lähtee ehdottomasti soundista

Monet nuoret harrastavat musiikkia vastapainona raskaille opinnoille ja tiiviille elämäntahdille. Jami Salama opiskelee Aalto-yliopistossa energia- ja ympäristötekniikkaa, on mukana kahdessa bändissä ja tekee omaa musiikkia. Hän soittaa yli kymmentä eri instrumenttia ja on kirjoittanut kappaleita pianolla jo seitsemänvuotiaana.

Millaista musiikkia teet?

Pääsääntöisesti elektronista musiikkia.

Soitat kahdessa bändissä ja teet omaa musiikkia. Miten sinun omat musiikkibisneksesi sujuvat?

Teen nyt kolmatta EP:tä ja idea neljänteen on syntynyt. Kaksi EP:tä on ulkona tällä nykyisellä taiteilijanimellä eli Jack Robinsonilla. Mulla on myös aikaisemmilla taiteilijanimillä joitain erillisiä biisejä ja pari singlebiisiä.

Teen kolmatta EP:tä, joka on musiikiltaan aika kokeellista ja se jäävarmasti hyvin pienen yleisön digailtavaksi. Neljännestä on tulossa vähän popahtavampi ja sillä voisi ehkä tavoitella laajempaa yleisöä.

Kerro tyhmälle EP:n ja singlen ero.

Single on ennen vanhaan ollut kaksi biisiä, kun vinyyleillä on A ja B puolet, mutta EP on vähän niin kuin minialbumi. Albumilla on biisejä kaksitoista tai enemmän, EP:llä on vähän pienempi kokonaisuus eli viidestä seitsemään kappaletta. On ollut myös niin kutsuttuja tupla EP:tä, joilla on noin kymmenen kappaletta, mutta joka tapauksessa vähemmän kuin albumilla.

Okei. Millaista musiikkia tämä, mitä teet, sitten on?

Ensimmäinen EP oli teknoa ja housea, kun taas toinen oli enemmän UK bass ja dubstep tyylistä ja biittivaikutteista. Vähän pehmeämpää, kuin jenkkiläiset vastaavat. Seuraava tulee olemaan IDM:n suuntaan. Ehkä vähän lisää jungle-musikkia ja tämäntyyppistä. Enemmän kuuntelumusiikkia, sillä edelliset ovat olleet lähempänä elektronista tanssimusiikkia.

Mistä sinulle on tullut idea näiden tekemiseen?

Olen itse kuunnellut erilaista musiikkia ja ideana näissä kaikissa on ehkä se, että pystyisin jollain tasolla replikoimaan näiden vanhojen elektronisten levyjen soundin modernissa kontekstissa ja moderneilla soundeilla.

Milloin rupesit tekemään itse musiikkia?

Luulen, että aloitin elektronisen musiikin kanssa 11- tai 12- vuotiaana. Olen tehnyt musiikkia pianolla kuusi- tai seitsemänvuotiaasta asti.

Eli olet aina harrastanut musiikkia?

Pitkälti joo. Samaan aikaan, kun aloin tehdä elektronista musiikkia, aloitin kitaran soiton. Ja sitten yläasteella aloitin basson. Siinä matkan varrella on vähitellen tarttunut kaiken maailman soittimia mukaan, ja kiinnostuksen kohteet ovat vaihtuneet sekä musiikkimaku laajentunut.

Kerro itsestäsi musiikin tekijänä.

Musiikki prosessina on erilaisten asioiden kokeilua. Elektronisessa musiikissa lähden kokeilemaan erilaisia soundeja ja sitä, miten ne sopivat erilaisten rytmillisten kikkojen kanssa. Kun on temppuiltu aikansa kokeilujen kanssa, yleensä syntyy idea siitä, millaisen levyn haluan tehdä.

Kun olen päättänyt, millaista kirjoitan, teen listan siitä, mitä haluan levylle. Rupean miettimään, haluanko esimerkiksi urkubassosoundin ja jonkun tietyn rumpukoneen. Eli nuo on päätetty ensin ja sitten vasta lähdetään kirjoittamaan sitä itse musiikkia.

Onko sinulla artistina joitain toiveita tai ajatuksia tulevaisuudesta?

Musiikissa on nykyaikana hirveän vaikeaa tehdä rahaa, koska musiikkia ei myydä vaan sitä streemataan. Olisi hauskaa tehdä esimerkiksi soundtrack -musiikkia johonkin, vaikka harrastuspohjalta tai ihan palkattuna. Toki haluaisin saada kolmannen ja neljännen EP:n valmiiksi.

Jami Salaman musiikkia voi kuunnella Spotifystä ja muista suoratoistopalveluista artistinimellä Jack Robinson.

Sanastoa:

House tarkoittaa elektronista tanssimusiikkia, jossa on vaikutteita diskosta, soulista, funkista ja jazzista. Se on syntynyt Chicagossa 1980-luvun vaihteessa.

UK bass on kattotermi klubimusiikille, joka syntyi Iso-Britanniassa 2000-luvulla.

Dubstep on elektronisen tanssimusiikin genre, joka lähti liikkeelle Pohjois-Lontoosta 1990-luvun lopulla.

IDM eli Intelligent Dance Music on 1990-luvun alussa teknomusiikista haarautunut elektronisen musiikin suuntaus. IDM on äänimaailmaltaan kokeellista ja melodista.

Jungle-musiikki on elektronisen musiikin genre, joka syntyi Englannissa 1990-luvun alun reivikulttuurissa.

Soundtrack tarkoittaa ääniraitaa. Esimerkiksi elokuvien tai televisio-ohjelmien musiikkeja kutsutaan soundtrackiksi.