Helsinki tarjoaa nuorille puoli-ilmaisia liikuntapalveluita ympäri kaupunkia

18–29-vuotiailla on mahdollisuus harjoitella lukuisia eri lajeja osana yhteiskuntatakuuta. Monet nuoret eivät kuitenkaan ole kuulleet toiminnasta.

18–29-vuotiailla on mahdollisuus harjoitella lukuisia eri lajeja osana yhteiskuntatakuuta. Monet nuoret eivät kuitenkaan ole kuulleet toiminnasta.

Vuonna 2013 tuli Suomessa voimaan nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu. Sen ideana on taata kaikille alle 25-vuotiaille työttömille ja alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille töitä, koulutusta tai muuta työllistämistä auttavaa tukea kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta.

Osana yhteiskuntatakuuta käynnistettiin NYT-liikuntatoiminta. Sen parissa vastaavana liikunnanohjaajana työskentelevä Ville Laukkanen kertoo, että toiminnan perusajatuksena on tarjota nuorille 18–29-vuotiaille aikuisille liikuntapalveluita ja aktivoida heitä.

– Ennen kaikkea kohderyhmänä on henkilöt, joilla ei ole koulutus- tai työpaikkaa ja jotka ovat esimerkiksi sitten kotona, kenties vailla mitään tekemistä. Saataisiin heitä liikkeelle ja tekemään jotain hauskaa ja fiksua, kertoo Laukkanen.

Ville Laukkanen vastaa Länsi-Helsingin NYT-liikuntatoiminnasta.

Toiminnan näkyvin osa ovat ympäri Helsinkiä järjestettävät ohjatut liikuntatunnit. Yli 50 tunnin viikkovalikoimaan mahtuu lajeja laidasta laitaan. Löytyy perinteisempää tehtävää kuten salibandy, koripallo ja futsal, mutta myös erikoisempiakin juttuja pääsee kokeilemaan. NYT-tunneilla on mahdollista harrastaa esimerkiksi tankotanssia, ultimatea, balettia tai vaikka sirkuskoulua.

– Ideana on, että tämä on matalan kynnyksen toimintaa ja kuka tahansa voi, kaikenlaisilla taidoilla, million vaan, osallistua tunneille, kertoo Laukkanen.

Vuosina 2013-2017 oli tunneilla käyminen täysin ilmaista. Tästä vuodesta lähtien tunneilla käymiseen on tarvinnut NYT-liikuntakortin. Kaikille tunneille saa osallistumisoikeuden yhden kauden ajaksi eli noin neljäksi kuukaudeksi 25 eurolla. Lisäksi itse fyysinen kortti tarvitsee hankkia kertaostoksena neljän euron hintaan. Laukkanen kuitenkin painottaa, että kaikkia tunteja saa tulla kokeilemaan maksutta.

Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden liikuntasuunnittelija Saana Saarikivi kertoo, että NYT-toiminta lähti alunperin liikkeelle hankkeena, jota rahoitettiin kaupungin erillisellä määrärahalla.

– Silloin siihen saatiin miljoona euroa, että toteutetaan vuoden 2016 syksyyn asti, mutta saatiin rahat niin taloudellisesti käytettyä, että saatiin hanke jatkumaan vuoden 2017 loppuun asti.

Saana Saarikiven työnä on auttaa nuoria liikkumaan.

Vuoden 2018 alusta on NYT-liikunta ollut Helsingin kaupungin vakinaista toimintaa, eli NYT-tunnit eivät todennäköisesti ole vähään aikaan loppumassa.

Tuntien kävijämäärissä voi olla suurtakin vaihtelua. Kiinnostus lajien välillä vaihtelee ja myös vuorokaudenajalla on vaikutusta ihmisten osallistumisaktiivisuuteen. Joillakin tunneilla voi olla kahdesta kolmeen osallistujaa, kun taas parhaimmillaan paikalle saapuu 20-30 ihmistä.

– Meillä on paljon tunteja päiväsaikaan, jolloin pyritään tavoittamaan nimenomaan näitä ihmisiä, jotka ovat syystä tai toisesta päivisin kotona. On luonnollista, että päivisin kävijöitä voi olla vähemmän verrattuna ilta-aikaan, kertoo Laukkanen.

NYT-tuntien valikoimasta löytyy muun muassa sulkapalloa.

Kaupunki toteuttaa hanketta yhdessä helsinkiläisten urheiluseurojen kanssa. Usein NYT-tuntien pitäjät ovat kyseisen lajin harrastajia yhteistyötä tekevistä seuroista ja joitakin tunteja myös pidetään seurojen tiloissa.

– Seurat ovat lähteneet ihan hyvin mukaan toimintaan, ollaan saatu tunteja järjestymään. Sitten joku tietty laji voi tuottaa ongelmia, että mistä saadaan siihen sopiva vetäjä, kertoo Saarikivi.

NYT-tuntien valikoimassa on tällä hetkellä 42 eri lajia. Lajien joukosta löytyy niin helpompaa kuin haastavampaakin tekemistä. Saarikivi kuitenkin painottaa, että kaikilla tunneilla lähdetään perusasioista ja asioita voi tehdä omien taitojen mukaan.