Kunnat eivät päätä asiasta yksin, vaan asia etenee Helsingin seudun liikenteen päättäviin elimiin, jotka käyvät parhaillaan läpi HSL:n toiminta- ja taloussuunnitelmaan 2020−2022 jätettyjä lausuntoja.
HSL suhtautuu rollaattorien maksuttomuuteen ja siihen vedottuihin turvallisuusperusteisiin kuitenkin nihkeästi.
– Nykyään lippuja ei tarvitse ostaa kuljettajalta vaan ne voi ostaa etukäteen tai mobiilisti kuten ennen. Näin ollen tällaista turvallisuusperustetta ei enää ole, toteaa HSL:n asiakkuus ja myynti –osaston johtaja Mari Flinck.
HSL:n mukaan rollaattorilla kulkevat voivat mennä bussiin keskiovesta ilman lipun näyttämistä. Tarkastustilanteessa ei peritä tarkastusmaksua vaan ainoastaan lipun hinta.
Asia ei ole kuitenkaan ole rollaattorilla kulkevien tai bussinkuljettajien yleisessä tiedossa. Ikäihmiset ovat todistaneet tapauksia, joissa kuljettajat ovat huudelleet lipun näyttämisestä rollaattorilla kulkeville.
Maksuttomuus toisi ikäihmisille helpotusta kulkemiseen
Helsingissä rollaattorien maksuttomuudesta aloitteen jättänyt vihreiden Kati Juva kokee, että maksuttomuus olisi ratkaisu epätasapuoliseen käytäntöön.
– Tunnolliset kulkevat nyt etuosaan leimaamaan lippuaan muita ihmisiä vastaan ja toiset eivät osta niitä ollenkaan. Monilla ikäihmisillä esiintyy myös nivelreumaa ja muita vaikeuksia liikuttaa käsiään, jolloin mobiilikertalipun ostaminen ei monille ole mahdollisuus, Juva toteaa.
Juvan mukaan asiasta on tullut paljon palautetta ikäihmisiltä ja ikäihmisten etujärjestöiltä. Moni ihmettelee, miksi lastenvaunuilla kulkevat saavat kulkea maksutta, mutta rollaattorilla kulkevat eivät.
Asian palautuu HSL:n jäsenkuntien käsittelyyn, jos rollaattorien maksuttomuudesta tehdään uusia päätöksiä.
HSL:n jäsenkuntia ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Sipoo, Tuusula, Kirkkonummi ja Siuntio.