Nokialle myönnetty tukia 48 miljoonaa euroa, yritys tehnyt miljardien tappiot

Business Finland on myöntänyt vuoden 2023 suurimmat tukensa Nokian tytäryhtiö Nokia Solutions & Networks Oy:lle. Yritystuista virisi keskustelua Ylen uutisoitua hallituksen kehysriihen alla 10.4.2024 suurimmista tukien saajista.

Yritystukien tietopalvelun mukaan Nokia Solutions & Networks Oy:lle (NSN Oy) on myönnetty viime vuonna 48 000 000 euroa. Business Finlandin myöntämä yritystuki on osa yritysten valtionavustuksia.

NSN Oy on Nokia-konsernin tytäryhtiö.

NSN Oy:n saama tuki on kirjattu työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) yritystukien tietopalveluun tukiohjelman ulkopuoliseksi tueksi.

TEM:n neuvottelevan virkamiehen Anne Rothoviuksen mukaan tukiohjelman ulkopuoliset tuet ovat yksittäisiä tukia, joita varten ei ole perustettu erityistä monivuotista tukiohjelmaa. Monivuotisissa tukiohjelmissa tukea täytyy hakea tiettyihin kriteereihin perustuen.

Seuraavaksi eniten tukea tukiohjelman ulkopuolisena tukena on myönnetty Business Turku Oy Ab:lle, jolle myönnetyn tuen määrä on reilut 250 000 euroa.

Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan NSN Oy on tehnyt vuosien 2019 – 2022 aikana yhteensä vajaa 3,5 miljardia euroa tappiota. NSN:n emoyhtiö, Nokia Oyj, sen sijaan on tehnyt voittoa samalla ajanjaksolla 811 miljoonaa euroa.

Verottajan avoimien tietokantojen mukaan kummallakaan yhtiöllä ei ole ollut verotettavia tuloja vuoden 2022 toiminnastaan. Vuosi 2022 on viimeisin valmistunut verovuosi.

360 astetta journalismia tavoitteli Nokiaa kommentoimaan asiaa, mutta yhteydenotot päätyivät vastaajaan tai sähköpostiin ei oltu vastattu juttua kirjoitettaessa.