USA:ssa on kokeiltu tekoälyllä toimivia televisiokanavia – Asiantuntija ei usko menestykseen

Ylen vastuullisen tekoälyn periaatteet avaavat osaltaan sitä, miten tekoälyä hyödynnetään jo nyt Suomessa.

Yhdysvalloissa on jo testattu täysin tekoälyllä tuotettuja tv-kanavia. Esimerkiksi NewsGPT:ssä tekoäly tuottaa uutissisällöt ja jopa juontajat ovat tekoälyn luomia. Tulevaisuudessa kyseinen kanava haluaa räätälöidä uutislähetykset yhä tarkemmin katsojan kiinnostuksen kohteiden mukaisiksi – niin ikään tekoälyn avulla.

Ylellä strategia-analyytikkona työskentelevän Kalle Pirhosen mielestä on luontevaa, että tässä vaiheessa tekoälyllä tuotetut tv-kanavat aiheuttavat sekä innostusta että kauhistusta.

– Joku ennustaa, että kahden vuoden päästä kaikki sisältö on 99 prosenttia tekoälyn tekemiä, mutta en itse yksinkertaisesti usko siihen.

Pirhosen mielestä lupaus tekoälytelevisiosta ei itseisarvona takaa sisällöstä vielä mitään, ja toimii alkuvaiheessa enemmän niin sanottuna bränditekona.

Tekoälykanavien menestyminen Suomessa hankalaa

Suomessa tekoäly tekstittää ohjelmia ja toimii apuna käsikirjoittamisessa jo nyt. Pirhonen muistuttaa, että Yle tekee tekoälyn avulla myös ukrainankielisiä uutisvideoita suomenkielisten selkouutisten pohjalta.

Suomi on pieni kielialue, mikä vaikeuttaa myös kieliteknologian kehittämisessä. Sen takia Pirhonen ei usko, että Suomessa tullaan lähitulevaisuudessa näkemään tekoälyllä toimivia tv-kanavia – tai ainakin siinä kestää pidempään.

– Jos nähdään niin se ei voi olla kovin laadukas.

Yle on julkaissut omat vastuullisen tekoälyn periaatteensa. Pirhonen toteaakin, että aina jos Yle käyttää tekoälyä tuotannossaan, se laitetaan yleisölle näkyviin. Tämä on tärkeä osa toiminnan läpinäkyvyyttä.