”Halvan suklaan aika saattaa olla ohi ”– Tuleeko suklaasta luksustuote?

Kaakaon hinta on noussut huomattavasti muutamassa vuodessa. Siihen vaikuttavat muun muassa ilmastonmuutoksen tuomat muutokset viljelyalueilla. Arvolisäveron korotuksen myötä suklaa kuluttajahinnat nousevat entisestään.

Vaikuttaa siltä, että suklaasta on tulevaisuudessa tulossa luksustuote. Taustalla on kaakaon historiallisen korkea hinta, joka johtuu viljelymaihin osuneista ilmastonmuutoksen lisäämistä säämuutoksista.

– Halvan suklaan aika saattaa olla ohi, sanoo WWF:n kansainvälinen metsäasiantuntija Maija Kaukonen.

Suomalaisen kuluttajan hintaan vaikuttaa tuleva mahdollinen makeisvero ja EU:n uusi metsäkatoasetus. Tilastokeskuksen mukaan suklaan hinta on noussut vuoden 2024 aikana yli 20 prosenttia.

Yli puolet maailman kaakaosta viljellään Ghanassa ja Norsunluurannikolla, joiden pinta-alasta valtaosa on kaakaon kasvatuksesta. Huonojen satojen myötä viljelyalueita on jouduttu laajentamaan entisestään. Tämä kiihdyttää metsäkatoa ja tuhoaa muun muassa villieläinten elinoloja.

Sään ääri-ilmiöiden takia kaakaon sadot ovat harvinaisen huonoja viljelysmaissa. Raju kuivuus sekä tuholaiset ovat vaikuttaneet satoihin. Raakakaakaota on markkinoilla vähemmän, mikä nostaa hintaa. Kaakaon hinta perustuu ennusteisiin, koska hinta on herkkä monille vaikeasti ennakoitaville tekijöille. Ennusteiden mukaan hinta ei ole kääntymässä laskuun.

– Toisaalta suklaata saatetaan edelleen myydä halvemmilla hinnoilla, mutta silloin tuotteen sisältö voi koostua muistakin raaka-aineista. Itse kaakaon määrä voi olla vähäisempi.

Käytännössä tämä tarkoittaa sokerin ja maidon määrän lisäämistä tuotteessa.

Kesällä hinta kovenee entisestää

Suomalaisille kuluttajille suklaan hintaa nousee entisestään, jos kaavailtu sokerivero astuu voimaan kesällä 2025. Tällöin makeisten ja suklaan arvolisävero nousee 14 prosentista 25,5 prosenttiin.

Kuluvan vuoden lopussa voimaan astuva EU:n metsäkatoasetus voi vaikuttaa myös kaakaon hintaa epäsuorasti. Asetus kieltää tuomasta alueelleen tuotteita, jotka ovat voineet aiheuttaa ja edistää metsäkatoa.

”Boikotointi ei ole ratkaisu”

Kuluttajan mahdollisuudet vaikuttaa kaakaon viljelyn aiheuttamaan luontokatoon ovat pienissä teoissa. Kaukosen mukaan kannattaa suosia vastuullisia vaihtoehtoja, vaikka hinta olisikin suurempi.

– Hyvä ohjenuora kuluttajalle on: vähemmän, mutta laadukasta ja vastuullista.

Moni on jättänyt suklaan kaupan hyllylle hinnan nousun myötä. Vaikka kaakao on kallista, lopullisen kuluttajahinnan määrittää kauppa.

Kaukonen muistuttaa, että kyse on myös elinkeinosta.

– Kaakaonviljely on äärimmäisen tärkeä elinkeino miljoonille pienviljelijöille. Elinkeinon vastuullisuutta ja kestävyyttä tulee edistää sekä pienviljelijöitä tukea ja auttaa. Boikotointi ei ole ratkaisu.

 

Suklaan vastuullisuus

 

  • Kaakaon viljely on useille perheille ainoa elinkeino vaihtoehto. Tästä syystä kaakaon viljely on myös lasten – ja ihmisoikeuskysymys.

 

  • Suositeltavaa on tutkia pakkausmerkintöjä ja etsiä tunnustettuja sertifikaatteja. Puolueettomia ja itsenäisiä tahoja ovat muun muassa Reilu kauppa, Rainforest Alliance ja UTZ. Tiukat auditointiprosessit varmistavat, että sertifioidut tuotteet täyttävät tiettyjä ympäristö- ja sosiaalisia kriteerejä. Näitä järjestöjä valvotaan riippumattomasti.

 

  • Lisäksi voi tarkastella suklaatoimijoiden vastuullisuuspisteytystä.
    Yritysten vastuullisuutta mitataan pisteytyksessä kuudessa eri kategoriassa. näitä ovat: kaakaon alkuperän jäljitettävyys ja yrityksen toimien läpinäkyvyys, viljelijöille maksettava korvaus, lapsityövoiman käyttö, metsäkato ja ilmastovaikutukset, paremmat viljelymenetelmät ja haitallisten kemikaalien käyttö.