Päijänteen ympäriajossa kanttia koetellaan sukupuolesta riippumatta

Endurokilpailu Päijänteen Ympäriajo eli tutummin Päitsi on yksi vanhimpia Suomessa yhtäjaksoisesti järjestettäviä urheilukilpailuja. Kilpailu houkuttelee osallistujikseen noviiseja ja konkareita sukupuolesta riippumatta kilpailemaan keskenään ja ennen kaikkea haastamaan itseään ja kalustoaan.

Maaliskuun lopussa järjestettävän Päijänteen ympäriajoon osallistuvien naisten lukumäärä ei ole vielä tiedossa, mutta vuonna 2019 B-luokan voittanut Sanna Kärkkäinen toimii uutena apulaiskilpailunjohtajana. Hän kuvailee kisaa haasteelliseksi ja unohtumattomaksi kokemukseksi, jonka parasta antia ovat tunnelma ja yhteisöllisyys.

Vääksystä alkava kilpailu on niin sää- kuin suoritusolosuhteidensa puolesta erityisen rankka. Kaksipäiväisen kilpailun aikana ajokilometrejä on jopa 800, joista noin 200 kertyy maastokokeista. Kokeita on radan varrella 20-30 kappaletta.

– Rankinta Päitsissä on pään hallinta. Päitsi on pitkä kilpailu ja mitä vain voi tapahtua. Jos esimerkiksi kaatuu ja menettää aikaa, siinä kohtaa ei kannata luovuttaa. Kuten aina, kaikki ratkeaa vasta maalissa, Kärkkäinen kertoo.

Tuore apulaiskilpailunjohtaja kokee oman vastaanottonsa naisena olleen hyvä niin Suomessa kuin ulkomailla kilpaillessa ja kehottaa lajin kokeilemista kenelle tahansa siitä kiinnostuneelle.

– Vaikka moottoriurheilu mielletään miehiseksi lajiksi niin tämä laji on ihan kaikille. Laji vaatii niin fyysistä kuin psyykkistä kanttia ja varsinkin Päitsillä nämä asiat korostuvat.

Suomessa endurossa kilpailevia naisia on tällä hetkellä noin kolmekymmentä. Päitsiin naisia on osallistunut ensimmäisistä kilpailuvuosista lähtien.

“Endurokuskin pyhiinvaellukseksi” itseään kuvaileva kilpailu järjestetään tänä vuonna jo 87. kerran. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin vuonna 1927 ja taukovuosia koronan lisäksi on aiheuttanut ainoastaan sota, jolloin tauko oli vuodesta 1940 vuoteen 1948 saakka.