EU:n ilmastolähettiläs: Kasvamme krääsätaloudessa jo lapsuudesta lähtien

Suomessa myydään vuosittain miljoonia muovileluja. EU:n ilmastolähettiläs vaatii krääsätaloudesta luopumista.

Luonto ei kestä muovilelutuotantoa. EU:n Ilmastolähettiläs ja Emmyn toimitusjohtaja Timo Huhtamäki kritisoi lelulahjojen määrää.

– Vanhemmat sukupolvemme ovat kokeneet niukkuutta. He kompensoivat sitä antamalla lapsilleen paljon lelulahjoja. Määrä on myös osoitus lapsen kiltteydestä. 

Huhtamäki vaatii muutosta vanhemmilta ja isovanhemmilta. Hän huomauttaa, että Z-sukupolvesta 64 prosentilla ensimmäinen ostettu tuote on käytetty. 

Sosiaalisen median rooli on tärkeä.  

– Voimme kannustaa ihmisiä kertomaan, että heille kelpaa käytetty lahja ja luoda symboleja tai muita merkkejä, jotka viestivät kierrätyksestä ja vastuullisuudesta, Huhtamäki ideoi. 

Lelujen kierrättämisessä on potentiaalia  

Lelujen käyttöikä on lyhyt, niistä on iloa monelle. Tori.fi verkkokaupassa leluja laitettiin myyntiin tammikuussa 2021 reilut 32 000, joulukuussa 2023 lähes 59 000. 

– Määrä kasvoi kolmessa vuodessa merkittävästi, johtaja Jenni Tuomisto kertoo. 

Kierrätettävät lelut ovat usein tunnettuja merkkejä, kuten Schleich, Lego ja Barbie, ja klassikkoja, kuten keppihevoset ja autoradat, Tuomisto kuvailee. 

Anonyymeillä Kiina-leluilla ei ole Tori.fi:n tietojen mukaan jälleenmyyntiarvoa.

Kierrätettäviä leluja löytyy myös kirpputoreilta. Kulma Second Hand arvioi lelumyynnin osuudekseen 10 prosenttia kaikesta myynnistään. Kuva: Lauri Väänänen

Lähde: Tori.fi

Timo Huhtamäki on Vihreiden ehdokas Euroopan parlamenttiin. Haastattelu on tehty ennen ilmoitusta ehdokkuudesta.