Festivaalit joilta kaikki lähtevät kotiin ilman krapulaa

Moni löytää arjen yläpuolelle nostavia kokemuksia täysin päihteettömistä tapahtumista ja festivaaleista.

Päihteettömät juhlat takaavat sen, ettei kukaan ole sekaisin muusta kuin elämästä. Juuri siksi Jade Edelmann käy päihteettömissä tapahtumissa mielellään.

– Ihmisillä on aivan erilainen tavoite, kun he tulevat päihteettömiin tapahtumiin. Alkoholilla ei ole väliä, kukaan ei ole siellä sitä varten, että pääsee vetämään pään sekaisin. Se selkeys on ihanaa, Edelmann sanoo.

Päihteettömillä tapahtumilla tarkoitetaan tapahtumia, joista on etukäteen ilmoitettu, ettei tapahtumassa myydä eikä käytetä alkoholia. Suomen suurimmilla päihteettömillä festivaaleilla, Natural High Healingissä vältetään myös valkoista sokeria. Kahvia kuitenkin myydään paljon.

Edelmann on käynyt Natural High Healingissä kolmena vuona peräkkäin. Hänelle kyseinen festivaali on vuoden kohokohta. Edelmanin mielestä on paljon rohkeampaa tanssia täysin estoitta ilman alkoholia.

Natural High Healing festivaalia on järjestetty vuodesta 2013. Vuonna 2019 kolmipäiväinen festivaali keräsi noin 6000 kävijää. Tämän vuoden kävijämäärä oli koronan takia noin puolet edellisen vuoden määrästä.

Edelmannin mukaan alkoholilla voi turruttaa aistit ja pelot, mutta paremman fiiliksen saa, kun uskaltaa tanssia selvinpäin.

Päihteettömyys nähdään neutraalina vaihtoehtona

Päihteettömässä tapahtumassa voidaan tanssia myöhään yöhön musiikin säestyksellä, vain alkoholi ja alkoholin sekoittamat ihmiset puuttuvat.

Sosiaalisia suhteita ja päihteiden käyttöä tutkineen sosiologin Antti Maunun mukaan suhtautuminen päihteettömiin tapahtumiin on muuttunut.

– Päihteettömät tapahtumat ovat valumassa yhä enemmän valtavirran puolelle. Asenneilmapiiri on muuttunut hyväksyvämmäksi tämänkaltaisia tapahtumia kohtaan.

Kouluterveyskyselyt 90-luvulta lähtien osoittavat, että nuorten alkoholin käyttö vähenee edellisiin sukupolviin verrattuna. Vuonna 1999 joka neljäs nuori kertoi juovansa itsensä tosihumalaan vähintään kerran kuukaudessa. Vuonna 2019 näin toimi enää joka kymmenes.

– Tämä muutos näkyy kulttuurissa siinä, mitä nykyään pidetään hyvänä ja tavoiteltavana elämässä. Arvomaailman muutos on tuottanut kysyntää myös täysin päihteettömille tapahtumille, Maunu sanoo.

Ihmiset kokevat painetta juoda tilanteissa, joissa muutkin juovat. Maunun mukaan sosiaalinen paine juomiseen on usein suurin niillä ihmisillä, jotka juovat muutenkin useasti alkoholia.

Olemassa on myös yleinen harhaluulo, että alkoholin käytön väheneminen liittyisi muiden päihdyttävien aineiden käytön yleistymiseen.

– Ne ihmiset, jotka käyttävät muita huumausaineita, yleensä myös juovat alkoholia. Päihteiden käyttö kerrostuu siis samoilla ihmisillä.

Päihteettömiltä festivaaleilta pääsee kotiin levänneen mielen kanssa

Jade Edelmannin palatessa kotiin päihteettömiltä festivaaleilta hän kokee olevansa latautunut ja levännyt. Päihteettömässä ympäristössä hän on nukkunut hyvin, eikä krapula paina.

– Koen hehkuvani vielä monta viikkoa jälkikäteen sitä energiaa, jonka olen kerännyt näillä festivaaleilla. Samaa ei voi sanoa tavallisten ryyppyfestarien jälkeen.

Edelmann suunnitellee menevänsä myös tulevaisuudessa päihteettömille festivaaleille. Seuraavan kerran Natural High Healing festivaalit vietetään kesällä 2021.