Häirintään on vaikea puuttua musiikkialalla keikkatyön lisääntyessä

Teoston teettämän tutkimuksen mukaan musiikkialalla yhdenvertaisuus on menossa parempaan suuntaan, mutta suurin osa ei vieläkään raportoi kokemaansa syrjintää.

Musiikkialan järjestöt ovat julkaisseet yhdenvertaisuusbarometrin, jonka mukaan tasa-arvon kokemus alalla kehittyy hitaasti positiiviseen suuntaan. Lähes kolmannes vastaajista on kuitenkin kokenut syrjintää tai epäasiallista kohtelua viimeisen vuoden aikana.

Lähes kaksi kolmasosaa ei vieläkään raportoi kokemaansa syrjintää. Suurin syy on se, ettei ole sopivaa tahoa, jolle asiasta voisi ilmoittaa.

– Harva raportoi häirinnästä, kun ei ole esimiestä, jolle ilmoittaa, sanoo Teoston viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Vappu Aura.

Musiikkialalla toimivista neljännes ovat yrittäjiä ja kolmannes freelancereita.

Julkinen keskustelu on paras lääke

Kyselystä käy ilmi, että epäasiallinen kommentointi tai ”vitsit” ovat lisääntyneet. Tilastokeskuksen mukaan tyypillisin häirintä työelämässä ilmenee juuri epämukavina katseina, asiattomina vitseinä ja loukkaavina huomautuksina.

– Erityisesti tällainen ”läpän heitto” menee yksilötasolle, johon on vaikea puuttua teesein ja linjauksin, arvioi Aura.

Tutkimuksessa yhdenvertaisuutta edistävistä toimenpiteistä tärkeimmäksi nouseekin julkinen keskustelu, tietoisuuden lisääminen ja rohkeat esikuvat. Esimerkiksi vuonna 2021 esille noussut #punkstoo-kampanja paljasti suomalaisissa punk-piireissä tapahtuvaa seksuaalista häirintää.