Helsingin sähkökaappien väriloistoa

Helen (ent. Helsingin Energia) on viime vuosina tarjonnut ryhmille ja yksittäisille taiteilijoille mahdollisuuden tuottaa väriä katukuvaan. Kanvaasina toimii katujen varsien harmaat sähkökaapit. Ennen maalausta sähkökaappiin suunnitteilla oleva kuva tulee hyväksyttää Helenillä. Kuva ei saa olla mainos, poliittinen kannanotto eikä Helenin arvojen vastainen.

– Kuvitetut sähkökaapit eivät kerää yhtä paljon tageja ja töherryksiä kuin metallinharmaat kaapit, kertoo Helenin kehityspäälikkö Minna Paavola.

Suuret yksiväriset pinnat ovat alttiita sotkulle ja siksi sähkökaappiin kannattaa tuottaa yksityiskohtaista pintaa. Maalattuihin kaappeihin ei myöskään kiinnitetä mainoksia yhtä paljon kuin maalaamattomiin. Luvattomat mainokset ja julisteet ovatkin töhrintää suurempi ongelma Helenille, koska kaapin avaaminen vikatilanteissa voi olla hidasta teipattujen lukkojen ja saranoiden takia.

Teokset pyritään pitämään kaapeissa niin pitkään kuin ne vain kestävät tai kunnes ne sotketaan niin pahasti, että kaappi on pestävä takaisin alkuperäiseen asuunsa.

Sähkökaapin kuvitus voi kertoa alueesta ja sen historiasta. Taloyhtiöt voivat hakea Heleniltä lupaa oman alueensa sähkökaappinsa maalaamiseen.

Kaapista löytyy sähköverkon kaapelit. Useimmiten ne ovat katseilta piilossa, mutta katutyöt voivat tarjota kurkistuksia kulissien taakse. Sähkökaapit, viralliselta nimeltään sähkönjakokaapit, ovat viimeinen välipiste kotitalouden pistorasiasta saadulle sähkölle. Voimalasta tuleva sähkö muunnetaan muuntamossa kuluttajan käyttämään jännitteeseen ja muuntamosta kaapelit ohjaavat sähkön sähkönjakokaappeihin, mitkä jakavat sähkön alueen kiinteistöihin.

Teksti ja kuvat: Juha Kyyrö