Helsingissä on käynnissä muutos. Kaupungin katuvalot vaihdetaan ledivalaisimiin, jotka kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä.
Helsinki sai ensimmäiset ledivalonsa vuonna 2015, ja ne maksoivat itsensä takaisin viidessä vuodessa. Energiakriisin myötä sähkön hinta on kasvanut. Sen seurauksena nyt vaihdettavat valot maksavat itsensä takaisin muutamassa vuodessa.
Ledivalaisimet säästävät paljon sähköä, mutta niiden vaihtoa on hankala nopeuttaa.
Helsingin kaupungin kaupunkitekniikkayksikön päällikkö Olli Markkasen mukaan lamppuja ei voi vaihtaa yhdestä toiseen noin vain. Jokainen valo pitää asentaa ja sen kirkkaus säätää ympäristöön sopivaksi.
–Se ei ole niin yksinkertaista, että laitetaan vain valaisin päälle ja se on siinä.
Markkasen mukaan valojen vaihto voi hankaloitua myös ennalta odottamattomilla tavoilla. Voi tulla pulaa asentajista, komponenteista tai vaikkapa lava-autoista.
EU-direktiivin myötä katuvaloina käytettävien kaasupurkauslamppujen saatavuus päättyy vuonna 2027. Muutos tapahtuu kaikkialla samaan aikaan, mikä aiheuttaa kilpailua valtioiden välillä.
–Koko Eurooppa tilaa nyt niitä samoja valaisimia. Tämä on iso urakka, joka ei koske pelkästään Helsinkiä.
Noin 30 prosenttia Helsingin valoista on jo vaihdettu, mutta loppujen vaihtamisessa voi kulua vielä kahdeksan vuotta. Helsinki pyrkii vaihtamaan valot vuoteen 2030 mennessä.
Tavoite on saavutettavissa:
Nykyisellä tahdilla kaupunki vaihtaa 8000 valaisinta vuosittain ja vaihdettavia valoja on vielä 64 000.