Arktisen alueen lämmetessä kesät kuumenevat ja sademäärät kasvavat. Muuttuvat olosuhteet suosivat tauteja levittäviä verta imeviä hyönteislajeja.
– Poro voi keskikesän pahimpaan räkkä- eli hyönteisaikaan saada 8000 hyönteisten pistoa tunnissa, kertoo eläinlääketieteen tohtori Sauli Laaksonen.
Urallaan Laaksonen on toiminut parasitologian tutkijana ja hän on hirvieläinsairauksien dosentti.
Uusiin tauteihin lukeutuvat virusperäiset sinikielitauti, sekä Länsi-Niilin tauti. Kumpikin voi johtaa poron kuolemaan.
– Hyönteisvälitteisiä taudinaiheuttajia pidettiin ennen trooppisten alueiden ongelmana.
Ilmaston lämpenemisen myötä myös valkohäntäpeura muuttaa yhä pohjoisemmaksi. Valkohäntäpeura on isäntälaji monille sellaisille taudinaiheuttajille, jotka voivat Laaksosen mukaan siirtyä myös poroihin. 1930-luvulla valkohäntäpeura toi imusuonimadon Suomeen. Tällä hetkellä loinen on levinnyt koko poronhoitoalueelle.
Porolle vaarallisiksi todetut virustaudit ovat uhkia, joihin viranomaiset Laaksosen mukaan varautuvat jatkuvasti. Ruokavirasto seuraa kaikkien eläintautien tilannetta.
– Eläinlääkärit sekä poronomistajat ovat koulutettuja ja valppaina reagoimaan mahdollisessa tartuntatilanteessa.
Laaksonen lisää, että porotutkimus tarvitsisi enemmän rahaa ja tekijöitä, jotta ilmastonmuutokseen voitaisiin varautua paremmin.
Uusia virustauteja
- Sinikielitauti on lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa viihtyvän polttiaisen levittämä virustauti. Tyyppilisiä oireita ovat vaikeutunut hengitys, sinertävä kieli ja suun haavaumat. Hirvieläimillä taudinkuva vaihtelee korkeasta kuolleisuudesta oireettomiin kantajaeläimiin.
- Länsi-Niilin tauti on hyttysen levittämä, syyskesän ja syksyn virustauti, jota esiintyy Euroopassa. Hirvieläimillä on todettu kuolemaan johtaneita sairastumisia. Poroa pidetään herkkänä taudille.
Lähteet: Jahtimedia.fi, Ruokavirasto.fi