Minnesotan vanhat sukupolvet ovat ylpeitä pohjoismaisista juuristaan

Suomalaisuus on Minnesotassa ylpeyden aihe. Pohjoismaiden vaikutus on edelleen selkeä esimerkiksi kaupunkien nimissä.

Suomalaista siirtolaisuutta ei ole unohdettu Minnesotan osavaltiossa, Yhdysvalloissa. 1900-luvun alussa sadat tuhannet suomalaiset lähtivät paremman elintason toivossa eritoten Pohjanmaalta Yhdysvaltain koillisosiin. Kylät nimeltä Finland ja Esko muistuttavat muuttoaallosta, ja kaupunkien kansainvälistä historiaa vaalitaan yhä.

Vuotuinen Finnfest -tapahtuma kerää yhteen satoja pohjoismaista kiinnostuneita ympäri Yhdysvaltoja. Kaikki vierailijat eivät ole suomensukuisia, vaan tapahtuma toivottaa halukkaat tervetulleeksi syntyperään katsomatta. Osallistujat voivat esimerkiksi pelata mölkkyä, kierrellä suomalaisella torilla ja opetella suomen kielen alkeet. Seuraavan kerran Finnfest järjestetään heinäkuussa 2023 Duluthin kaupungissa.

Viime vuosikymmenenä suomalainen media on ollut erityisen kiinnostunut Minnesotasta, kertoo suomalaisamerikkalaisuuden tutkija ja Finnfestin pääjohtaja Marianne Wargelin. Eniten kiinnostusta näkyi vuonna 2014, kun siirtolaisaallon alkamisesta tuli täyteen 150 vuotta sekä Suomen itsenäisyyden juhlavuotena 2017.

Minnesotan Duluthissa on ilmestynyt myös oma amerikansuomalainen Päivälehti, tosin lehden viimeinen numero julkaistiin jo vuonna 1948.

Suomen kieli sinnittelee

-Etenkin vanhemmat sukupolvet ovat ylpeitä suomalaisuudestaan, kertoo Eskossa syntynyt amerikkalainen Nick LeGarde.

Suomen kieltä ei Minnesotassa LeGarden mukaan enää kuule, mutta kylien, katujen ja yritysten nimissä voi nähdä suomalaista alkuperää. Vanhoissa taloissa sauna on edelleen yleinen varustus.

Pohjoismaista kulttuuria ja kirjallisuutta voi opiskella suurimpien kaupunkien yliopistoissa, mutta kiinnostus suomen opintoihin on vuosien varrella vähentynyt. Minnesotan yliopiston ”The Finlanders Club”, suomalaisten kerho, on lakkauttanut toimintansa.

Suomen kieltä opetetaan Minneapolisin Suomi-koulussa, jossa kursseja löytyy kaikenikäisille. Kevään 2023 kurssit maksavat 60–90 dollaria. Luentojen live-lähetyksiä voi seurata mistä päin maailmaa tahansa.