Ilmastokasvatus alkaa arjen kestävistä teoista

Vattuniemen ala-asteella ilmastonmuutoksesta opettaminen on otettu osaksi arkea. Henkilökunta ja oppilaat toimivat aktiivisesti kestävän kehityksen hyväksi. Ilmastonmuutos on osa perusopetuksen opetussuunnitelmaa sekä kestävään elämäntapaan ohjaavaa kasvatusta.

Monen koulun ilmastokasvatuksen keskiössä on innostaa lapsia oppimaan kestävän tulevaisuuden taidot tekojen kautta. Ilmastonmuutos on ollut osana perusopetuksen opetussuunnitelmaa jo lähes 10 vuoden ajan.

— Pelkästään tiedon tuominen ilmastokriisistä on ahdistavaa, sanoo luokanopettaja Tiina Halttunen.

Halttunen on Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen varapuheenjohtaja sekä Vihreä lippu -toimikunnan puheenjohtaja. Hänen työssään opettajana näkyy vahvasti kestävän kehityksen näkökulma.

Lauttasaaressa sijaitseva Vattuniemen ala-aste on Vihreä lippu -koulu, eli ilmastokasvatus on tuotu lähelle. Koulussa toimii ympäristöraati, johon kuuluu jokaiselta luokalta kaksi oppilasta. Oppilaat ovat ympäristöagentteja, jotka ideoivat, toteuttavat ja arvioivat Vihreä lipun arvoihin ja teemoihin kuuluvia aiheita.

Halttunen on kehittänyt oppilaiden ympäristökasvatuksen tueksi auditointimallin. Auditointiin kuuluu oppilaiden tekemät niin sanotut ratsaukset eli auditoinnit, joilla he selvittävät tilojen ympäristöystävällisyyden. Oppilaat tarkistavat esimerkiksi onko roskat lajiteltu oikein, onko ohjeistukset kunnossa ja onko sähkölaitteet sammutettu kunnolla. Oppilaat myös haastattelevat työntekijöitä muun muassa jätteiden lajittelusta, tietotekniikan kestävästä käytöstä sekä työmatkatavoista.

Auditointien jälkeen oppilaat käyvät havainnot läpi, ja pohtivat mahdollisia kehitysehdotuksia. Lopuksi tulokset esitellään tilan käyttäjille. Käytännön vaikuttamisen kautta lapset oppivat ilmastonmuutoksesta, ja samalla pääsevät tekemään ympäristötekoja.

Aineettomuus tukee ilmastoa

Vihreä lipussa on yhdeksän teemaa: ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus, jätteiden vähentäminen, kestävä kulutus, vesi, energia, yhteinen maapallo, lähiympäristö ja terve elämä. Koulussa on aina 1-2 vuoden ajan yksi teema. Tämän hetken teema on lähiympäristö.

Vattuniemen ala-asteella ovat alkaneet Vihreä lippu -teemaiset viikot, joiden aikana jokainen luokka päättää aineettoman tavan, jolla he ilahduttavat Lauttasaarta. Aiempina vuosina oppilaat ovat muun muassa tehneet näytelmän vanhainkotiin, auttaneet päiväkodin arjen toimissa ja tehneet lumiveistoksia koristamaan Lauttasaarta.

— Nyt me teemme oman osuutemme ja vaikutamme lähellä oleviin ihmisiin, tämä synnyttää toivoa, kiteyttää Halttunen.

  • Vihreä lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja kansainvälinen ympäristömerkki päiväkodeille, kouluille, oppilaitoksille ja vapaa-ajan toimijoille. Ohjelman osallistujille myönnetään Vihreä lippu -sertifikaatti osoitukseksi toiminnan jatkuvasta kehittämisestä kestävämmäksi.
  • Ohjelmaan osallistuu Suomessa noin 370 koulua, oppilaitosta, päiväkotia sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan toimijaa.
  • Toiminta alkoi Suomessa vuonna 1998.
  • Suomessa Vihreää lippua koordinoi Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi.

Lähde: Vihreä lippu, FEE Suomi