Junamatkailu on avartava ilmastoteko

Viime syksynä ilmestynyt IPPC:n ilmastoraportti sekä lentomatkailun aiheuttamista päästöistä uutisointi on saanut monet matkailijat pohtimaan vaihtoehtoja liikkumiselleen.

Oodissa järjestettiin jo toistamiseen junamatkailun asiantuntija Tommi Tolkin luento ”Junamatkailu Euroopassa”, joka sisälsi monipuolisia vinkkejä matkustajille. Aihe kiinnostaa monia, koska luentoa seurasi noin 200 henkilöä. Kaikki halukkaat eivät edes mahtuneet saliin.

Junamatkailu on merkittävä ilmastoteko, koska siitä aiheutuu vain vähän päästöjä. Tietenkin eri junayhtiöiden väliltä löytyy eroja, mutta siitä huolimatta junien päästöt ovat alhaisia muihin kulkuneuvoihin verrattuna.

Junamatkailun päästöt ovat hyvin vähäiset.

Ilmastoseikkojen lisäksi löytyy muitakin hyviä syitä valita juna.

-Junalla matkustaessa näkee ja kokee paljon enemmän kuin lentäessä. Halutessaan voi vaikkapa pysähtyä Kööpenhaminaan lounaalle, viettää Hampurissa yhden päivän ja katsella yöjunamatkan jälkeen Alppeja junan ikkunasta, Tolkki tiivistää.

Liput haltuun hyvissä ajoin

 

Eri maiden välillä on eroja sen suhteen, milloin lippuja voi alkaa varaamaan. Tolkin mukaan nyt olisi hyvä aika ostaa lippuja kesän reissuja varten. Jos halpoja lippuja ei löydy monta kuukautta ennen lähtöä, voi ongelma olla siinä, että yrittää ostaa niitä jopa liian ajoissa. Lippujen ostaminen onkin tältä kannalta hieman monimutkaista.

Yksittäisillä lipuilla matkustaminen on yleensä halvempaa kuin interrail-lippu, jos liput on ostettu ajoissa. Tolkki muistuttaa, että vaikkei kaikkia reissun lippuja saisi edullisimpaan hintaan, on sitä turha jäädä murehtimaan. Lisäksi interrail-lippu voi osoittautua halvemmaksi vaihtoehdoksi tilanteessa, jossa matkan varaaminen jää viime tinkaan.

Interrail-lipussa on puolensa

 

Tommi Tolkista on tullut asiantuntija vuosien varrella junalla matkustaen. Ensimmäisen interrail-matkan hän teki 17-vuotiaana. Tolkki suosittelee interrail-lippua etenkin nuorille aikuisille, jotka haluavat matkustaa rennosti ja spontaanisti. Se tuo myös omanlaista joustavuutta matkustamiseen eikä tarkkojen aikataulujen tekeminen ole välttämätöntä. Alle 28- sekä yli 60-vuotiaille interrail-lippu on halvempi kuin muille.

Interrail-lippu antaa tietynlaisia vapauksia, mutta siihenkin liittyy rajallisuuksia. Euroopassa matkailevan on hyvä tietää, että tietyt maat ovat niin sanotusti enemmän interrail-ystävällisiä kuin toiset.

-Ranska, Espanja ja Italia ovat kartalla punaisia, koska lähes kaikkiin kaukojuniin pitää varata erikseen paikka ja maksaa siitä ylimääräistä, Tolkki kertoo.

Ranska on myös eräänlainen solmukohta Euroopassa, jonne voi helposti jumiutua. Tolkki kehottaakin sinne matkustavaa interrailaajaa varaamaan paikat seuraavaa etappia varten heti, kun saapuu Ranskaan. Nopeissa junissa Pariisin ja ulkomaiden välillä on kiintiöt interrail-lipun omaaville.

Tunne tottumuksesi

 

Loppujen lopuksi hintaerot yksittäisten ja interrail-lipun välillä eivät ole kovin suuret.

-Olennaisempi kysymys on se, että minkälainen tyyppi olet matkustajana, Tolkki muistuttaa.

Jotkut haluavat mieluummin suunnitella koko matkan jo kotona ostamalla junaliput ja hotellit etukäteen. Toiset taas ovat sitä mieltä, että on mielekkäämpää matkustaa ensin yhteen paikkaan, pysähtyä hetken mielijohteesta toisessa ja jatkaa matkaa sitten, kun siltä tuntuu.

Itsensä tunteminen on tärkeää myös, kun pohtii yöjunaa vaihtoehtona. Yöjunissa on niin istuma- kuin eritasoisia makuupaikkoja. Jokaisen matkustajan valinnaksi jää se, minkälaisella paikalla saa parhaiten unen päästä kiinni. Mikäli reissaajan interrail-lipussa on rajattu määrä päiviä, jolloin saa matkustaa, kannattaa yöjunia hyödyntää.

-Jos lähtee ennen puolta yötä, eikä vaihda junaa, saa samalla junalla matkustaa seuraavan päivän puolelle. Se ei vie ylimääräistä matkustuspäivää, Tolkki selventää.

Nauti ajasta

 

Junalla matkustaminen Suomesta Keski-Eurooppaan on toki hidasta verrattuna lentokoneisiin. Tommi Tolkki muistuttaa, että ajan voi käyttää monella tapaa hyödyksi esimerkiksi lukemalla, katsomalla elokuvia tai kuuntelemalla musiikkia. Toisaalta junassakaan ei ole pakko tehdä mitään, koska myös maisemien ihastelu toimii ajanvietteenä.

Kauemmas lähteminen houkuttaa monia. On kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen sisälläkin pääsee mahtaviin maisemiin helposti junalla. Läheltämme löytyy kiinnostavia ulkomaankohteita: Helsingistä käsin Pietari on vain 3,5 tunnin junamatkan päässä.

 

HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ JA VINKKEJÄ

bahn.com

  • Saksan rautateiden nettisivu, jolla on melkein kaikki Euroopan juna-aikataulut, helpottaa reitin suunnittelussa
  • sovellus DB Navigator

 

seat61.com

  • paljon tietoa junamatkailusta, vinkkejä lippujen ostamiseen, paikan varaamiseen junassa jne.

 

maatapitkin.net

  • suomenkielinen sivu, vähäisemmin tietoa

 

Maata pitkin matkustavat -ryhmä Facebookissa

  •  sisältää paljon vinkkejä muilta junamatkailijoilta

 

sovellus Rail Planner

  • toimii myös ilman nettiyhteyttä

 

Googleen ei kannata luottaa!

  • hakutulokset voivat johtaa jälleenmyyjien sivustoille, joilla päätyy maksamaan ylimääräistä