Poikkeuksellisen turvalliset festaritalkoot

Turvallisuus on noussut koronaviruksen myötä avainasemaan tapahtumatuotannossa. Keskiössä ovat myös tapahtumien vapaaehtoiset, joiden työtehtäviin ja festivaalikokemukseen poikkeusolot vaikuttavat. Nähtävissä on myös aito innostus siitä, että pitkän tauon jälkeen on jälleen lupa nauttia kulttuurista.

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin rekrytointiprosessia pidennettiin tapahtuman alkuun saakka. Vapaaehtoiskoordinaattori Anu Lehtinen arvioi tilanteen näkyvän erityisesti elokuvasalien vahtimestarien työssä. Haastattelimme Lehtistä ennen tapahtuman alkua.

Näytösten määrää on lisätty, minkä vuoksi vahtimestareita rekrytoidaan enemmän. Esimerkiksi Helsingin Kinopalatsissa on aiempina vuosina esitetty päiväelokuvia vain viikonloppuisin, mutta nyt elokuvia voi nähdä aamusta iltaan koko tapahtuman ajan.

Vapaaehtoisille lisänäytökset tarkoittavat lisätyötä. Anu Lehtinen kertoo haasteen tulevan siitä, kuinka paljon vapaaehtoisia on päivisin käytettävissä. Lehtinen kertoo joutuneensa siirtämään joitain vahtimestariksi halunneita muihin tehtäviin aikataulujen vuoksi, mutta ei näe asiaa ongelmana.

– Uskon, että kaikille löytyy kuitenkin tehtäviä tapahtumassa. Luotan siihen, että kaikki sujuu hyvin ja turvallisesti, Lehtinen sanoo.

Talkoolaisena poikkeusoloissa

Festivaalikonkari Joonas Koivula ei pidä työskentelyä poikkeusoloissa raskaana. Hänelle vapaaehtoisuus on yhteisöllisyyttä ja elokuvafanittamista parhaimmillaan. Elokuun lopun Night Visionsista festivaaliputken aloittanut Koivula on innoissaan työrupeamasta.

– Työ vahtimestarina tai teatterivastaavana pitää jatkuvasti skarppina, mutta se on minusta vain hyvä asia. Nautin työstä, jossa ei tule tylsää, Koivula sanoo.

Yhteisöllisyys ja tuttujen tapaaminen ovat vapaaehtoistyön parasta antia. Festivaalin aikana eletään kuin kuplassa, jossa hengitetään ja eletään elokuvan ja yhdessä tekemisen kautta. Tämän allekirjoittavat niin Anu Lehtinen kuin ihmisten kohtaamista ja festivaalielämyksiä odottava Joonas Koivula.

Koivula painottaa turvallisuutta, mutta näkee festivaalit positiivisena asiana. Elokuvien näkeminen on mukava mauste vapaaehtoistyöhön.

– Olen huomannut, että ihmiset ovat mielissään siitä, että tällaisenakin aikana järjestetään tapahtumia, Koivula sanoo.

Koivula ei ole huolissaan poikkeustilanteesta. Tapahtuman viestintä ja ohjeistukset herättävät luottamusta. Koivula uskoo ihmisten myös ymmärtävän jo melko hyvin, mitä ”uusi normaali” tarkoittaa. Työskentely on sujuvaa ja elokuvista turvallista nauttia, kun ohjeistukset ovat kaikille selkeitä.

Joonas Koivula toimii vapaaehtoisena useilla festivaaleilla syksyn aikana. Espoo Cinéssä Koivula suojautui omalla kangasmaskilla.

Turvallisuus edellä

Tartuntariskin vuoksi sekä elokuvasalien sisäänkäynneillä että salissa on enemmän henkilökuntaa. Myös näytösten väliseen siirtymään järjestetään tavallista enemmän aikaa. Totutun 30 minuutin sijaan näytösten välillä on 45 minuuttia.

Anu Lehtinen toivoo tämän hillitsevän yleisön liikehdintää ja kertoi ylimääräisen vartin olevan tärkeä myös tartuntariskin minimoimisen kannalta. Tuona aikana salit siivotaan ja laputetaan seuraavaa näytöstä varten. Laputtamisen lisäksi yleisöä kehotetaan välttämään peräkkäin istumista saleissa, mikä entisestään vähentää tartuntariskiä.

Turvallisuus näkyy myös vapaaehtoisten varustuksessa. Vahtimestareilla on muoviset visiirit ja kertakäyttöhanskat. Myös muu henkilökunta käyttää kasvosuojuksia ja käsidesiä on runsaasti saatavilla. Tällä tavoin tapahtuma toteutetaan sujuvasti sekä yleisön että vapaaehtoisten turvallisuus huomioiden.

Haastattelut on tehty ennen Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia.