Kansallispuistojen ongelmiin helpotusta lisärahoituksella

Runsaat kävijämäärät kuluttavat kansallispuistojen maastoa ja rakennelmia.

Suomen kansallispuistojen suosio on kasvanut viimeisen kahdeksan vuoden aikana räjähdysmäisesti. Vuonna 2018 kansallispuistoissa kävi arviolta 3,2 miljoonaa kävijää.

Kävijämäärä kasvoi noin 400 000 retkeilijällä vuoteen 2016 nähden. Asia käy ilmi Metsähallituksen asiakastietojärjestelmästä. Valtion ensi vuoden talousarviossa kävijämäärien tavoitetta esitettiin nostettavaksi 200 000 kävijällä.

Kansallispuistojen suosion kasvu on aiheuttanut lieveilmiöitä. Parkkipaikat ruuhkautuvat, maasto kuluu ja rakennelmat eivät kestä näin suurta kulutusta. Metsähallitus on joutunut purkamaan huonokuntoisia rakennelmia, kuten pitkospuita ja siltoja, jotka eivät kestä nykyistä kuormitusta, eikä korjaamiseen ole riittänyt resursseja.

Hallitusohjelmassa luvattiin muutosta kansallispuistojen tilanteeseen. Puistojen laajentaminen ja kehittäminen on yksi hallitusohjelman tavoitteista. Myös lisärahoitusta väläyteltiin.

– Syyskuisessa budjettiriihessä esitettiin, että luonnonsuojelun rahoitusta kasvatetaan ensi vuodelle 100 miljoonalla eurolla. Tästä osansa saa myös kansallispuistot, ja niiden rahoitus tulee kasvamaan, sanoo Ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja Antti Heikkinen.

Rahoituksella toivotaan helpotusta kansallispuistojen kävijämäärästä aiheutuviin ongelmiin. Retkeilyalueiden ja kansallispuistojen vaellusreittejä kunnostetaan, kansallispuistoverkostoa laajennetaan sekä korjausvelkaa pyritään pienentämään.

Eduskunnan on tarkoitus hyväksyä valtion talousarvio joulukuussa.