Katugallup: Värillä ei ole väliä ja kierrättämisestä pitäisi tehdä helpompaa

Muovipakkausten keräysastiat tulivat Suomeen jo vuonna 2016. Silti ne puuttuvat edelleen monista taloyhtiöistä. Vaikka keräysastia löytyisikin, ei muovin kierrätys ole aina aivan yksinkertaista.

Elintarvikevalmistajat käyttävät pakkauksissaan hiilimustapigmentillä värjättyä mustaa muovia, joka ei sovellu kierrätykseen. Syy löytyy mustasta väristä, jota muovijalostamoiden optiset lukijat eivät tunnista. Tästä syystä keräysastiaankin laitettu musta muovi päätyy sekajätteen tavoin polttoon.

Elintarvikkeita pakataan usein mustaan muoviin. Se suojaa tuotetta valolta, joka hapettaa lihan rasvoja. Lihan koetaan myös näyttävän paremmalta tummassa pakkauksessa, mutta onko tällä kuluttajan näkökulmasta mitään merkitystä? Kävimme keväisellä Töölöntorilla jututtamassa ihmisiä.

Kysymykset:

 1. Miten pakkauksen kierrätettävyys vaikuttaa ostopäätökseesi?
 2. Millaista kehitystä toivot pakkausmateriaalien ja muovin kierrätyksen osalta?
 3. Miten kierrätät muovisi kotona?
 4. Kumpi on tärkeämpää pakkauksen ulkonäkö, vai kierrätettävyys? Eli onko värillä väliä?

 

Kaisu Särkkä, 46

 1. Vältän runsaasti ja tarpeettomasti pakattuja tuotteita. Jos mahdollista, valitsen aina kierrätettäviä pakkauksia.
 2. Muovin kierrätystä pitäisi ehdottomasti lisätä. Se on nykyään melko satunnaista ja hankalaa. Ellei taloyhtiössä ole muovinkierrätystä, voi roskia joutua kuljettamaan kauaskin.
 3. Kierrätän kaiken mitkä ovat kierrätettävissä. Erottelen jugurttipurkeista kannet ja muut.
 4. Värillä ei ole väliä. Se herättää tietenkin huomiota, jos pakkaus on kauniin näköinen, mutta valitsisin mieluummin sen vähän ruman kuin sen mitä ei voi kierrättää.

Sofia Mäkipää, 21

 1. Ei rehellisesti sanottuna ihan kauheasti. Pyrin kuitenkin valitsemaan ekologisemmin pakatun tuotteen, jos vaihtoehtoja on. Opiskelijana myös hinta on aika ratkaiseva tekijä.
 2. Maapallon tilanne on ahdistava ja toivon, että muovi lähtisi kokonaan pois pakkauksista.
 3. Meillä ei ole taloyhtiössä muovin keräystä, eli laitan muovit energiajätteeseen.
 4. Pakkauksen ulkonäöllä ei ole mitään väliä, eli kierrätettävyys.

 

Tarmo Hakala, 67

 1. Ehkä päivä päivältä enemmän. Mietin paljon sitä, ettei muovia ostaisi niin paljon enää. Sitä on välillä vain vaikea välttää. Toivoisin kauppiailtakin, etteivät pakkaisi tuotteita muoviin.
 2. Toivoisin taloyhtiöömme muovinkierrätyspistettä. Kumma kyllä sitä ei vielä ole.
 3. Se on hankalaa, kun muovinkierrätystä ei ole. Huonosti liikkuvalle ihmiselle roskien vieminen kauemmas ei ole edes mahdollista.
 4. Kierrätettävyys tietenkin!

 

Emil Sandås, 28

 1. Ei vaikuta, ellei tuotteessa ole käytetty todella paljon turhaa muovia.
 2. Toivon, että kierrätys olisi jatkossa helpompaa. Se on nykyään melko monimutkaista, kun muovilajeja on niin paljon erilaisia eikä niitä voida sekoittaa keskenään. Pitäisi ottaa käyttöön esimerkiksi jotkin standardimuovit.
 3. Harvemmin kierrätän sen monimutkaisuuden vuoksi. Muovissa on hyvät lämpöarvotkin, niin laitan muoviroskat energiajätteeseen.
 4. En yleensä mieti kumpaakaan.