Kiinteistönvälittäjät käyttävät kohteiden esittelytekstien laatimisessa tekoälyä

Tekoälyä on hyödynnetty asuntojen hinnoittelussa jo pidempään. Viime vuoden puolella yleistyi kiinteistönvälittäjiä helpottava työvaihe: tekoäly kirjoittaa esittelytekstit asuntoilmoituksiin.

Tekoälyllä kirjoitetut esittelytekstit alkoivat yleistyä kiinteistönvälitysalalla viime vuonna. Onkin mahdollista, että myytävän tai vuokrattavan kohteen asuntoesittelytekstiä ei ole kirjoittanut ihminen.

– Luotan hinnan arviointiin paikan päällä, mutta olen testannut myyntitekstien laatimista tekoälyn avulla, Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjä Klaus Ajamo kertoo.

Teksti perustuu tiettyjen avainsanojen syöttämiseen myyntikohteesta. Avainsanoja voivat olla esimerkiksi kolmio tai puistonäkymä.

– Myyntitekstiä laatiessa voi viitata johonkin välittäjään nimellä, ja tekoäly kirjoittaa kyseisen välittäjän suuhun sopivaa tekstiä. Tyyli on ihan tunnistettavaa, Ajamo sanoo.

Tekoälyn luoma teksti ei kuitenkaan aina ole kunnon suomea ja vaatii oikolukua.

– Yleisesti olemme kuitenkin olleet sitä mieltä, että tekoäly tuottaa uskomattoman hyvää mainostekstiä. Kullakin välittäjällä kun Runebergin taidot vaihtelevat, Remaxin kiinteistönvälittäjä ja osakas Antti Tillanen naurahtaa.

Tillasen mukaan etenkin nuoremmat kollegat laativat esittelytekstejä tekoälyä käyttäen.

Pyyntihinnan määrittäminen tekoälyllä vain suuntaa antavaa

 

Myös kun myytävälle kohteelle mietitään hintaa, kiinteistönvälittäjien apuna on tekoälyyn perustuvia hinnanmäärittämisohjelmia.

Tillasen mukaan kiinteistönvälittäjillä on luotettavammat järjestelmät pyyntihinnan arviointiin, kuin mihin asiakkaat pääsevät käsiksi.

– Käytämme esimerkiksi Asuntopuntaria, joka antaa arvion hinnasta. Ohjelmaan voi syöttää erilaisia tietoja, kuten rakennusvuoden, neliömäärän ja tiedon, onko kyseessä oma- vai vuokratontti, Tillanen sanoo.

Alma Median Asuntopuntari-ohjelma on maksullinen tekoälyohjelma, joka on tarkoitettu kiinteistö- ja asuntoalan ammattilaisille.

Asuntopuntari-ohjelmaan voi syöttää tietoja kohteesta, kuten neliömäärän, rakennusvuoden, huoneiden lukumäärän ja asunnon kunnon. Kuva: kuvankaappaus Asuntopuntari-ohjelmasta Alma Talentin verkkosivuilta

Tekoälyn antama hinta antaa Tillasen mukaan kuitenkin vain suuntaa, ja todellisuudessa hintahaitari voi olla kymmeniätuhansia euroja.

– Esimerkiksi asunnon kunto voi olla asiakkaan mielestä hyvä, mutta ostaja onkin sitä mieltä, että asunto tarvitsee täydellisen remontin.

Klaus Ajamo kertoo Helsingin ydinkeskustan asuntojen hinnoittelun olevan tekoälyllä haasteellista.

– Hinnan arviointi tekoälyllä voi toimia ehkä lähiöissä, mutta kantakaupungissa hinnat voivat heitellä aika lailla. Huoneistokohtaisissa neliöhinnoissa voi olla 1000 euron ero tai ylikin, Ajamo kertoo.

Tekoäly ei osaa huomioida pyyntihinnassa koko taloyhtiön menneitä ja tulevia remontteja. Kallein remontti on usein linjasaneeraus eli putkiremontti.

– Korjausvelka tulee todeta paikan päällä, Ajamo sanoo.

Molemmat kiinteistönvälittäjät ovat yhtä mieltä, että aina on tärkeää mennä paikan päälle ja katsoa kunkin kohteen paperit. Vasta näin lopullinen hintapyyntö voidaan arvioida.

Alma Talentin Asuntopuntari -ohjelma arvio kohteille hinnan

– Asuntopuntari on tekoälypalvelu asunto- ja kiinteistöalan ammattilaisille. Ohjelma antaa hinta-arviot myytävistä ja vuokrattavista asunnoista. Ohjelman luvataan ennustavan keskimääräisen markkinointiajan ja hintakehityksen kolmeksi vuodeksi eteenpäin.

– Asuntopuntari on maksullinen palvelu, ja siitä on saatavilla kolmea eri hintaista ja eri tasoista versiota.

– Aluepuntari on vastaavanlainen ohjelma, joka keskittyy nimenomaan alueen arviointiin, ja sopii myös esimerkiksi rakennuttajille. Aluepuntari on myös Alma Talentin ohjelma.

Lähde: Alma Talent