Kolmasosa vastaajista kokee, ettei vaalislogan vaikuta heidän äänestyspäätökseensä

Kunta- ja aluevaalit järjestetään tänä vuonna samanaikaisesti 13.4. Ehdokkaat ja puolueet julkaisevat pian vaalilauseensa.

Kolmasosa äänestäjistä kokee, ettei slogan vaikuta lainkaan heidän äänestyspäätöksensä. Asia selvisi 360° median tekemässä kyselyssä, jossa kysyttiin vaalilauseen merkitystä. Noin puolet kyselyyn vastanneista kokee, että vaalislogan vaikuttaa vain jonkin verran heidän äänestyspäätökseensä ja 14 prosenttia vastaajista kokee sloganin vaikuttavan paljon.

Näin kysely tehtiin

  • Jaoimme kyselyn somessa, jossa kuka vain sai vastata viikon ajan
  • Kyselyyn vastasi noin 60 ihmistä ympäri Suomea
  • Vastaajat olivat iältään 18–65-vuotiaita
  • Vastaajista suurempi osa oli naisia

Yksi vastaajista, Hanna, 23, kuuluu niihin, joiden äänestyspäätökseen ei kuulu vaalislogan.

– Hyvä slogan on mielestäni sellainen, joka tuo esille puolueen tärkeimmän arvon, Hanna kirjoittaa.

Hänen mielestään hyvä slogan on esimerkiksi Vasemmistoliiton ”Reilumpi huominen kaikille, ei harvoille”, joka oli puolueen vaalilause eduskuntavaaleissa 2023.

Valokuva miehestä kävelemässä vaalimainoksien ohi

Vaalimainoksiin saattaa törmätä kadulla vaalien lähestyessä. Tuntematon kuvaaja

Yli puolet vastanneista on kiinnittänyt huomiota vaalilauseisiin edeltävinä vuosina. Tänä vuonna vain 9 prosenttia on ottanut selvää vaalisloganeista. Heistä yksi on Markus, 53. Hänen mielestään hyvä slogan on sellainen, joka ei lupaa mitään. Vaalilauseet eivät kuitenkaan Markuksen mukaan vaikuta hänen äänestyspäätökseensä.

Tällainen on hyvä vaalislogan

Kyselyyn vastanneista enemmistö on sitä mieltä, että hyvä slogan on lyhyt ja muistettava. Osan mielestä sloganissa toimii huumori, osan mielestä arvoihin liittyvät kysymykset. Hakalan mielestä visuaalisuus on olennaista, sillä esimerkiksi fonttikoolla ja väreillä pystyy luomaan tunnemielikuvia.

Helsingin yliopistosta viestinnän yliopistonlehtori Salli Hakalan mukaan hyvä vaalislogan herättää tunteita ja saa äänestäjät pitämään ehdokkaasta. Sloganin tulisi olla muistettava ja helposti yhdistettävissä puolueeseen tai ehdokkaaseen.

– Slogan on brändi, joka kertoo ehdokkaan luonteesta ja arvoista, Hakala toteaa.

Sloganeissa toistuvat usein samat sanavalinnat. Esimerkiksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa viisi puoluetta yhdeksästä mainitsivat sloganissaan Suomen.

– On yleistä, että puolueet käyttävät samankaltaisia vaalilauseita, Hakala sanoo.

Hakalan mukaan on vaikea arvioida pelkän sloganin vaikutusta vaalimenestykseen, sillä slogan on osa edustajan kampanjaa. Hakalan mielestäni ehdokkaiden pitäisi silti miettiä tarkkaan sloganinsa, sillä niihin sisältyy edustajan poliittinen idea.