Kotimaisen tuulivoiman etuna on kehittynyt teknologia – enemmän sähköä vähemmällä voimalamäärällä

Tuulivoima kasvaa Suomessa huimaa vauhtia. Suomen Tuulivoimayhdistys ennustaa, että vuonna 2025 tuulivoimalla katetaan ainakin 27% Suomen energiantuotannosta.

Suomen tuulivoimalat edustavat nuorta ja kehittynyttä teknologiaa. Vaikka niiden rakentaminen lähti liikkeelle myöhemmin kuin monissa muissa Euroopan maissa, se on nyt kääntynyt Suomen eduksi.

– Saamme Suomen nykyisellä voimalamäärällä tuotettua enemmän sähköä kuin niissä maissa, joissa sama määrä voimaloita on rakennettu kymmenen vuotta aikaisemmin, sanoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen operatiivinen johtaja Heidi Paalatie.

Rakennustahti on nyt todella kova ja vuonna 2025 tuulivoimalla katetaan jo vähintään 27% Suomen energiantuotannosta.

Paalatien mukaan Ukrainan sota ja energiakriisi eivät ole suoraan vaikuttaneet hankkeiden lisääntymiseen Suomessa, sillä päätökset rakenteilla olevista voimaloista oli tehty jo aiemmin.

Sen sijaan sodalla on ollut vaikutusta toimitusketjuihin.

– Etenkin teräksen osalta on ollut haasteita, mutta tämä ei kuitenkaan ole näkynyt hankkeissamme toteutusten viivästymisenä, kertoo OX2:n hankevastaava Veli-Pekka Alkula.

OX2 rakentaa parhaillaan Suomen suurinta tuulivoimapuistoa Lestijärvelle Keski-Pohjanmaalle.

Tuulivoimalan torni

Uuden teknologian tuulivoimaloissa on entistä korkeammat tornit ja pidemmät lavat.

Tuulivoiman laajeneminen Itä-Suomeen on tärkeää

Tällä hetkellä olisi tärkeää päästä rakentamaan tuulivoimaa tasaisemmin eri puolille Suomea. Koko maan kattaminen on tärkeää sähköjärjestelmän näkökulmasta.

– Ellei Pohjanmaalla tuule, niin todennäköisesti Itä-Suomessa tuulee, Paalatie kiteyttää.

Tuulivoimaloiden rakentamista Itä-Suomeen rajoittavat turvallisuuspoliittiset syyt. Asiasta tehdään parhaillaan selvitystä. Myös OX2 pitää tuulivoiman laajenemista Itä-Suomeen tärkeänä.

– Uskomme vahvasti, että Itä-Suomeen liittyvät haasteet ovat ratkaistavissa ja olemme tämän vuoksi aktiivisia hankekehityksessä, Alkula sanoo.

Itä-Suomen kunnille olisi tärkeää päästä hyötymään myös tuulivoiman tuomista kiinteistöverotuloista. Tällä hetkellä Pohjanmaa hyötyy niistä eniten Suomessa.

Tuulivoima Suomessa

  • Tuulivoiman kokonaiskapasiteetti vuoden 2022 loppuun mennessä on 5 gigawattia. Vastaava luku vuonna 2021 oli 3,3 gigawattia.
  • Vuonna 2025 tuulivoimalla katetaan ainakin 27 % Suomen energiantuotannosta. Vastaava luku oli 10 % vuonna 2021.
  • Kesäkuun 2022 lopussa Suomessa oli yhteensä 1112 toiminnassa olevaa tuulivoimalaa. Joulukuun loppuun mennessä odotetaan valmistuvan 186 uutta voimalaa.
  • Suurimmat 2022 valmistuneet tuulivoimapuistot ovat Pyhännän ja Kajaanin rajalle sijoittuva Piiparinmäki-Murtomäki, johon sisältyy 41 voimalaa, Vaalassa sijaitseva 24 voimalan Metsälamminkangas sekä Pyhäjoelle valmistuva 33 voimalan Karhunnevankangas.
  • Suomen suurinta tuulivoimapuistoa rakennetaan Lestijärvellä. Se sisältää 69 voimalaa ja sen odotetaan valmistuvan vuonna 2024.