Helsinkiläisen Kallen mielestä 15-25 –vuotiaille kesätyöntekijöille nelipäiväinen työviikko olisi sopivan pituinen. Palkallinen lounastauko sisällytettynä kuuden tunnin työpäivään olisi myös ihanteellista.
– Toivon, että pääsisimme vähitellen eroon palkkatyöstä, Kalle toivoo.
Hän kertoo haluavansa löytää sellaisen työn, jota ei tarvitsisi tehdä välttämättä muiden ehdoilla.
19-vuotias Liisa myy Helsingin Sanomien lehtiä haastatteluhetkellä. Liisa kertoo tekevänsä lähes kahdeksan tunnin työpäiviä ja se on hänestä liikaa.
– 6,5 tuntia olisi parempi, ja jos siitä miinustaa ruokatauon, hän sanoo.
Liisa on omien sanojensa mukaan jämähtänyt myyntialalle, mutta aikoo mitä luultavammin tehdä myös tulevana kesänä alan töitä.
– Suosittelen itse myyntialaa, koska tällä alalla palkan voi itse määrittää, Liisa vakuuttaa.
16-vuotiaat Markus ja Leo olivat tulleet Helsinkiin Inarista sekä Rovaniemeltä asti. Molemmat kertoivat kesätyökokemuksiensa olevan niin ikään myynti-alalta.
– Kolme kesää olen ollut kaupassa hyllyttämässä. Ensi kesäksi ei ole vielä varmaa kesätyöpaikkaa, mutta luultavasti kysyn samasta kaupasta töitä, sanoo Markus.
Inarilainen nuori mies pohtii olevansa kiinnostunut myös kesätoimittajan työstä. Leon kiinnostus liittyy puolestaan Lapin erämaahan. Hän haluaisi tehdä kesätyönä erämaassa jotain vaellukseen tai luontoon liittyvää. Keskustelun siirryttyä kesätyön ihannepalkkaan, nuorukaiset ovat samoilla linjoilla, että 2000 euroa kuussa olisi kiva saada. Markus kuitenkin pitää kyseistä kuukausipalkkaa epärealistisena saatavaksi kesätyöstä.
22-vuotias Aaro on puolestaan selvästi miettinyt unelmien kesätyötä jo aiemmin, sillä vastaus tulee kuin salama.
– Työ voisi olla jollain tapaa liittyä ympäristöön. Esimerkiksi tutkimuslaitoksella tutkimusapulaisena. Työ voisi olla näytteiden ottoa ja mittausten tekemistä maastossa. Jos kaupungin kannalta miettii, niin liikenteen ja instrafruktuurin suunnitteleminen sekä datan kerääminen kiinnostavat. Niiden avulla tutkijat voisivat suunnitella liikenteen ja muun instrafruktuurin rakentamista enemmän ympäristöystävällisempään suuntaan. Kesätyöntekijöitä tarvitsisi mielestäni juuri tekemään sen käytännön mittauksen ja datan keräämisen.
Vantaalla asusteleva Aaro kertoo myös raitiovaunun kuskin työn kiinnostavan, mutta toteaa kuitenkin, että sitä voisi olla hankalaa tehdä vain kesätyönä.
Tulevana kesänä voidaan tavoitella jopa kaikkien aikojen ennätyslukemia kesätyöpaikkojen määrässä
KT eli Kuntatyönantajat toteuttivat kesätyöpaikkatiedustelun kuntiin ja kuntayhtymiin helmikuussa 2022. Tiedustelussa kävi ilmi, että kunnissa nuoria palkataan eniten puisto- sekä puutarhatöihin.
Tulevana kesänä voidaan tavoitella jopa kaikkien aikojen ennätyslukemia kesätyöpaikkojen määrässä, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Ulla Heinonen.
Heinonen kertoo kesätyöpaikkoja olevan tänä kesänä eniten tarjolla palvelualoilla. Viime vuoteen verrattuna myös teollisuuden ja rakentamisen aloilla on aiempaa enemmän kesätyöpaikkoja tarjolla.
Helsingin kaupungin erityissuunnittelija Emmi Korvola kertoo Helsingin kaupungin tarjoavan vuosittain noin 3 500 kesätyöpaikkaa, joista noin 1 000 on kohdennettu 16−20-vuotiaille nuorille. Kaupungin kesätyöpaikkojen määrässä ollaan kuitenkin pysytty lähes ennallaan.
– Alan opiskelijoita ja ammattilaisia haemme erityisesti sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan sekä kaupunkiympäristön toimialan tehtäviin.
Korvolan mukaan kaupungilla on tarjolla kesätöitä kaikkiaan yli sadalla eri nimikkeellä. Kesätyöhakemusten määrä on myös pysynyt lähes samana neljän edeltävän vuoden aikana. Sitä aiempina vuosina kesätyöhakemuksia on tullut vieläkin runsaammin.
– Helsingin kaupungin kesätöitä hakevat eri ikäiset henkilöt, mutta eniten kesätyöhakemuksia saamme nuorille 16−17-vuotiaille suunnattuihin kesätyöpaikkoihin.
Helsingin kaupunki haluaa tarjota mahdollisuuksia ensimmäisiin kesätyökokemuksiin, joten kaupunki kohdentaa vuosittain noin tuhat kesätyöpaikkaa nuorille 16−20-vuotiaille.