Eläkeläisiltä siilihanskoja Japaniin asti

Etu-Töölöstä löytyvä Vanhain työ -liike mahdollistaa eläkeläisille lisätuloja erilaisten käsitöiden myynnin kautta. Jokainen myyjä saa tehdä juuri sellaisia tuotteita, mistä itse pitää. Toiminnan takana on yhdistys, jonka toimintaan kuuluu muutakin kuin kaupan pyöritys.

Hyvä toimeentulo vaikuttaa siihen, miten onnelliseksi vanhukset kokevat itsensä. Melkein joka toinen eläkeläisistä voisi harkita osa-aikaisessa työssä käymistä vanhuuseläkkeellä ollessaan, ilmenee tänä vuonna ilmestyneestä Huomisen kynnyksellä -tutkimuksesta.

Töölössä toimiva Vanhain työ -liike mahdollistaa eläkeläisille lisätulojen saannin erilaisten käsitöiden kautta. Myyjiä on tällä hetkellä noin 130.

­— Meiltä löytyy ikäihmisiä, jotka tarvitsevat lisätuloja pienen eläkkeen päälle ja toisia, jotka ovat enemmän harrastajia, kertoo liikkeen uusi pyörittäjä Arja Packalén.

Liike täyttää ensi vuonna 70 vuotta ja sille muodostunut asiakasvakiokuntaa. Moni asiakas on käynyt liikkeessä lapsesta asti.

—Myös turistit ovat löytäneet paikan, kun se on lähellä Temppeliaukiota. Muun muassa japanilaiset tykkäävät meidän siilihanskoistamme ja niitä jopa lähetetään Japaniin, sanoo Packalén.

Myyntitoiminnan kautta myös sosiaalista toimintaa

Liikkeen tarkoituksena on tukea eläkeläisten hyvinvointia ja virkeänä pysymistä. Toiminnan takana on Helsingin vanhustyö -yhdistys, jonka kautta eläkeläisille järjestetään muutakin yhteistä toimintaa kuten kerhoja. Tällä hetkellä yhdistyksellä on toiminnassa kolme viikoittaista kerhoa: historiakerho, lukupiiri ja tiistaikerho.

Liikkeessä myydään muun muassa lapasia, tossuja, avaimenperiä, keittiön tarvikkeita, peittoja, lasten vaatteita ja puutöitä. Myös tilaustyöt ovat mahdollisia, mikäli tekijä niille löytyy.

—Monelle eläkeläiselle on tärkeää soitella liikkeeseen. He voivat tulla juttelemaan pidempäänkin omia juttujaan, kun omia sosiaalisia kanssakäymisiä on vähän, Packalén kertoo.

Päästäkseen mukaan toimintaan on oltava vähintään 55-vuotias helsinkiläinen ja täysipäiväinen eläkeläinen. Packalén kertoo, että jokainen myyjä saa itse päättää tuotteidensa hinnat, mutta jos se tuntuu vaikealta, pohditaan niitä yhdessä. Myyjä saa tuotteistaan tulleen voiton.

Huomisen kynnyksellä -tutkimus on toistuva projekti, jossa on mukana kuusi eri eläkeläisliittoa. Sen mukaan iäkkäiden ihmisten suurimmat ongelmat ovat eläkkeiden pienuus ja siitä seuraavat taloudelliset ongelmat.