Alkoholittomat bileet yleistyvät opiskelijakaupungeissa

Opiskelijat järjestävät enemmän alkoholittomia tapahtumia. Joka kolmas vähensi alkoholinkäyttöään koronapandemian aikana.

Suuret opiskelijakaupungit ovat niitä, joissa kiinnostusta alkoholittomia tapahtumia kohtaan on eniten, kertoo Darravapaa-yhteisön toimitusjohtaja Laura Wathén. Ensimmäinen Darravapaan organisoima Sober Furious -klubi pidettiin alkuvuodesta 2022 Helsingissä. Tämän jälkeen tapahtuma on järjestetty myös Tampereella ja Turussa.

– Tänä vuonna olemme menossa myös Joensuuhun ja Ouluun, Wathén kertoo.

Sober Furious -klubi on täysi-ikäisille suunnattu tapahtuma, johon on myyty myös opiskelijoille tarkoitettuja ryhmälippuja. Wathén kertoo, että monessa kaupungissa on tehty yhteistyötä opiskelijajärjestöjen kanssa luentojen ja lipunmyynnin muodossa.

– Esimerkiksi Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Laureamkolla oli opiskelijoille suunnattuja lippuja tammikuun Sober Furious -bileisiin Helsinkiin, Wathén sanoo.

Yhä useampi opiskelija raitistuu

Opiskelijakunnat haluavat lisätä alkoholittomia tapahtumia ja normalisoida raittiutta. Esimerkiksi Oulussa järjestettiin viime marraskuussa opiskelijoille suunnatut Trippibileet, jotka olivat osa MOOD-hyvinvointihanketta. Tapahtuman järjestäjinä toimivat MOODin lisäksi Oulun yliopiston ylioppilaskunta OYY ja Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta OSAKO.

MOODin hanketyöntekijä Lea Rathje kertoo, että Trippibileiden suosio yllätti.

– Olimme miettineet pitkään, että jotain tämän tyylistä voisi järjestää. Tapahtumaa oli toivottu paljon.

Rathjen mukaan alkoholittomissa tapahtumissa ongelmana on se, että ihmisiä ei saa tarpeeksi paikalle kysynnästä huolimatta. Markkinoinnin rooli on suuri.

– Pyrimme tekemään bileistä houkuttelevamman muun ohjelman kuten bingon ja DJ:n avulla. Vaikka tapahtuma olisikin päihteetön, ei huomion tule keskittyä vain siihen.

Opiskelijoiden alkoholinkäyttö on muuttumassa raittiimpaan suuntaan. Joka kolmas opiskelija on vähentänyt alkoholinkäyttöään koronapandemian aikana, selviää korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (KOTT 2021) tekemästä selvityksestä.

MOOD on Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan OSAKOn hanke, joka keskittyy opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseen.

Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.