Valosaaste voi laukaista migreenikohtauksen

Helsingin keskustassa loistavat ympäri vuorokauden lukuisat kirkkaat led-valaistut mainostaulut. Mainostaulut tuovat valoa pimeyteen, mutta samalla myös haittavaikutuksia.

Erityisen kirkkaat tai välkkyvät valot voivat laukaista migreenikohtauksen. Lisäksi moni migreeniä sairastava kärsii valonarkuudesta. Pimeässä loistavat kirkkaat valot häikäisevät silmiä, minkä migreenistä kärsivä kokee tavallista voimakkaampana.

Kirkkaita led-mainostauluja on Helsingin ydinkeskustan alueella useita, eikä tämänhetkinen Helsingin kaupungin yleisten alueiden ulkomainontaa koskeva sopimus aseta rajoituksia valomainosten kirkkaudelle.

Moni migreenistä kärsivä välttelee kirkkaasti valaistuja julkisia paikkoja, kertoo Lääkärikeskus Aavassa vastaanottoa pitävä päänsärkyhoitaja Marja Hassinen.

– Jotkut joutuvat käyttämään sisätiloissa aurinkolaseja tai laseja, jotka suodattavat erityisesti sinistä valoa.

Lisääntynyt valosaaste ja julkisilla paikoilla olevien valojen kirkkaus on kiinnittänyt myös poliitikkojen huomion. Helsinkiläinen valtuutettu Petra Malin (vas) teki yhdessä 17 muun valtuutetun kanssa aloitteen keinovalon säätelystä ja valosaasteen vähentämisestä.

Aloitetta käsiteltiin Helsingin kaupunkiympäristölautakunnassa syyskuussa, ja se on menossa seuraavaksi kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Helsingin kaupungin ulkomainontaa koskeva sopimus on voimassa vuoteen 2023 asti.

Valosaasteen tiedetään vaikuttavan haitallisesti myös ihmisen vuorokausirytmiin ja unihormoni melatoniinin tuotantoon.