Asiaa lemmikeistä

Lemmikkeihin liittyvät ilmiöt jäävät uutisvirrassa paitsioon. Esimerkiksi nautoja on Suomessa sama määrä kuin koiria, mutta ne päätyvät otsikoihin useammin. Lemmikkien maailma on täynnä kysymyksiä ja puheenaiheita, jotka kaipaavat valaisemista. 

Joka kolmannessa suomalaiskodissa asuu lemmikkieläin, kertoo Tilastokeskuksen kulutustutkimus vuodelta 2016. Pelkästään koiria on Suomessa viimeisimmän tilastoinnin mukaan yli 800 000.

Vertailun vuoksi: viime kesänä Suomea lähes päivittäin puhuttaneita ja valtavasti mediahuomiota saaneita sähköpotkulautoja on suomalaiskaupungeissa vain parituhatta kappaletta. 

Lemmikeistä uutisoidaan myös vähemmän kuin muista eläimistä. Moni on oppinut, että nauta aiheuttaa päästöjä laiduntaessaan, kuljetettaessa sekä eri tuotantovaiheissa teurastamolta ruokakaupan hyllylle. Miltä näyttää koiran elinkaaren ympäristökuormitus? Yhdysvaltalainen tiedejulkaisu PLOS kertoo, että jo pelkästään koirien ja kissojen lihansyönti aiheuttaa 64 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt vuosittain.

360° käsittelee seuraavien viikkojen aikana lemmikkieläimiä esimerkiksi nettikaupan, eläinsuojelulainsäädännön sekä lemmikin pitämisen eettisyyden kannalta. Tarkoitus on sukeltaa pintaa syvemmälle, kissakuvien ja sankarikoiratarinoiden alle jäävään puheenaiheiden loputtomaan virtaan. 

Lemmikkieläimistä kertoville jutuille tyypillinen hyvänmielenuutisointi kaipaa rinnalleen myös asiapitoisempaa käsittelyä. Vakavastiotettavuus vaatii ilmiöiden monipuolista perkaamista, johon kuuluu myös ilmiöiden inhimillisen puolen tarkastelua tilastojen ja lakipykälien lisäksi.

Seuraavien viikkojen aikana uutta keskusteltavaa pitäisi siis riittää ainakin joka kolmannessa suomalaiskodissa, aina hämähäkinomistajista koiraperheisiin asti.