Joka kymmenes hakija hyödyntää tekoälyä työnhaussa

Tekoälyä voi käyttää esimerkiksi hakemuksen kieliopin tarkistamiseen tai työpaikkailmoituksen purkuun. Kielteisemmin suhtautuvat uskovat, että tekoälyn käyttö työnhaussa on huijaamista. Kuvituskuva

Työnhakijoista 8 % hyödyntää tekoälyä työnhaussa. Näin kertoo Duunitorin ja Taloustutkimuksen teettämä Työnhaku Suomessa 2023 -tutkimus. Tutkimukseen osallistui 3600 suomalaista.

Vastaavasti 36 % hakijoista voisi mahdollisesti hyödyntää tekoälyä. 31 % tutkimukseen osallistuneista ei kuitenkaan halua käyttää sitä työnhakuun.

Tutkimuksesta käy ilmi, että vastaajien mielestä työnhausta pitää selvitä ilman tekoälyä. Heitä myös huolestuttaa, ettei työnhakija osaisi käyttää tekoälyä työpaikan etsimiseen. Osa heistä ajattelee tekoälyn käytön olevan jopa huijaamista. Tekoälyn käyttö ei myöskään tuo esiin työnhakijan persoonaa.

Tekoäly auttaa jäsentämään hakemusta

Duunitorin johtava työnantajakuvakonsultti Lauri Vaisto kertoo, että tekoäly auttaa työnhakijoita esimerkiksi hakemuksensa kielenhuollossa. Hänen mukaansa sitä voi käyttää myös siihen, että hakija ymmärtää työpaikkailmoituksen sisällön.

Vaisto kertoo, että hakija saattaa kirjoittaa hakemukseen asioita, jotka eivät ole olennaisia haettavan työpaikan kannalta. Tässä tekoäly voi toimia apuna.

– Hakija voi laittaa työpaikkailmoituksen tekstin tekoälylle. Sitä voi pyytää poimimaan ilmoituksessa olevia avainsanoja tai taitoja, joita yritys tarvitsee.

Kuva Lauri Vaistosta

Lauri Vaisto kertoo näkemyksiään tekoälyn käytöstä työnhaussa.

Tekoälyn käyttöön liittyy myös mahdollisuus väärinkäytölle. Sen avulla hakija saattaa poimia yrityksen tarvitsemia taitoja, joita hakijalta ei välttämättä edes löydy.

– Hakemustekstin ja ansioluettelon muokkaaminen totuudenvastaiseksi on väärin. Viimeistään haastattelussa työnhakija jää kiinni puutteellisesta osaamisesta.

Vaisto kannustaa kuitenkin tekoälyn käyttöön työnhaussa. Työnhakija voi ajatella tekoälyn toimivan toisina silmäpareina, jotka katsovat hakemuksen läpi mahdollisilta virheiltä.

Miten käytät tekoälyä työnhaussa?

 

  • Voit pyytää tekoälyä poimimaan työpaikkailmoituksen avainsanat ja taidot, joita yritys tarvitsee. Sen jälkeen voit miettiä, löytyykö näitä ominaisuuksia sinulta.

 

  • Voit kysyä tekoälyltä, onko hakemuksessasi kieliopillisia virheitä. Laita hakemuksesi teksti lainausmerkkien sisään. Tekoäly antaa sinulle parannusehdotuksen, jos siinä on jotain korjattavaa.

 

  • Kannattaa aina kirjoittaa oma versio. Tekoälyn ehdotuksissa ei näy esimerkiksi hakijan persoonaa, eikä hakemusteksti vaikuta välttämättä ihmisen kirjoittamalta.

 

  • Tekoälyä ei ole tarkoitettu työnantajan huijaamiseen. Esitä hakemuksessasi vain paikkaansa pitäviä asioita.