Lääkäriliitto mukana Ääni aborttioikeudelle -kampanjassa lääkäreiden näkemyseroista huolimatta

Lääkäriliitto korostaa kampanjassa ehkäisevän työn merkitystä sekä seksuaalikasvatuksen ja maksuttoman ehkäisyn tarvetta aborttien vähentämiseksi 

Ääni Aborttioikeudelle on Euroopan unionin jäsenmaiden yhteinen kampanja, joka toteutetaan eurooppalaisen kansalaisaloitteen kautta. Kampanjassa tavoitellaan EU:n laajuista aborttioikeutta.

Kampanjan koordinoija Naisasialiitto Unioni kertoi 10. huhtikuuta, että yksi osallistujista on Lääkäriliitto.

— Olemme iloisesti yllättyneitä siitä, että Lääkäriliitto päätti lähteä mukaan, Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Eekku Aromaa toteaa.

Lääkäriliitto on Naisasialiitto Unionille uusi yhteistyökumppani.

Aromaa näkee, että suomalaisten lääkäreiden tuki kampanjalle on merkittävä, sillä se vahvistaa eurooppalaisten oikeutta päättää kehostaan ja elämästään. Lisäksi lääkärit ovat mukana turvaamassa niiden raskaana olevien naisten elämän, jotka tarvitsevat apua tilanteissa, joissa asiat eivät mene suunnitellusti.

Lääkäriliitossa erilaisia kantoja

— Pyyntö osallistua tuli Naisasialiitto Unionilta, Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Mervi Kattelus sanoo.

Hän korostaa, että vaikka liittoon kuuluu jäseniä, joilla on erilaisia mielipiteitä abortista, se on silti kannattanut Suomessa tehtyjä aborttilakimuutoksia. Liitto myös tukee aborttioikeutta turvallisen ja valvotun abortin takaamiseksi.

Lääkäriliitto on pitkään tukenut aborttien vähentämistä ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä. Jos aborttia ei suoriteta valvotusti, ongelmat ovat mahdollisesti paljon suurempia, Kattelus sanoo.

Katteluksen mukaan asiassa on myös eettinen ulottuvuus, sillä lääkärillä on oikeus vakaumukseen ja omantunnonvapauteen. Jos lääkärin vakaumus ei salli, että hän osallistuu aborttitoimenpiteen järjestämiseen, asia tulee hoitaa työnjohdollisin ja kollegiaalisin keinoin.

Moraalinen päätös kuuluu abortin tekijälle

Naisasialiitto Unioni korostaa, että moraalinen päätös kuuluu abortin tekijälle itselleen. Kun lääkäri ottaa vastaan työpaikan, hänen odotetaan suorittavan siihen liittyvät tehtävät.

— On tärkeää kunnioittaa lääkäreiden oikeutta valita työpaikkansa, mutta samalla on varmistettava, että potilaiden oikeudet turvataan kaikissa tilanteissa. Aborttipäätös on lopulta potilaan, ei ammattilaisen, joka suorittaa toimenpiteen, Aromaa huomauttaa.

Aromaan mukaan Ääni aborttioikeudelle -kampanja on erityisen tärkeä puolalaisten ja maltalaisten kannalta, sillä näissä maissa abortti on käytännössä kaikissa tilanteissa kielletty, sekä Italiassa, jossa terveydenhuollon henkilöstöllä on oikeus kieltäytyä osallistumasta abortteihin. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa italialaiset joutuvat matkustamaan pitkiä matkoja, jopa naapurimaihin, koska abortteja suorittavia lääkäreitä on niukasti.

Eurooppalainen kansalaisaloite avautuu allekirjoituksille 24.4.2024.