Turku puuttuu sähköpotkulautailun ongelmiin

Kaupunki varautuu potkulautailun lieveilmiöihin ennen sesongin alkamista.

Turkulaisten turvallisuuden tunteeseen vaikuttavat eniten sähköpotkulautailijat, käy ilmi kaupungin teettämästä turvallisuuskyselystä.

Potkulautaoperaattoreiden kanssa sovittujen sääntöjen tiukentaminen on toistaiseksi paras tapa puuttua lautailun aiheuttamiin häiriöihin, sanoo Turun kaupungin liikennepalvelupäällikkö Risto Peltonen.

Turun kaupunkiympäristölautakunta päättänee maaliskuussa potkulautapysäköinnin paikkojen määrän suunnitelmallisesta laajentamisesta ydinkeskustassa sekä Kupittaan alueilla. Keinoja ovat telineet ja maalatut parkkiruudut, pysäköintipartiot sekä näkyvämpi opastus ja valistus.

Pysäköintipaikkoja lisätään ja niistä tehdään helpommin löydettäviä.

Sähköpotkulaudat yleistyivät maailmalla 2010-luvun aikana ja löysivät tiensä Turkuun 2019. Potkulaudat voivat olla kätevä kulkupeli kaupunkiympäristössä, mutta niiden turvallisuus on myös herättänyt huolta.

Potkulautailuonnettomuudet ovat ruuhkauttaneet sairaaloiden päivystyksiä. Suurin osa onnettomuuksista tapahtuu iltaisin tai öisin sekä erityisesti kesäviikonloppuisin.

Potkulautakesään tulossa pieniä parannuksia

Jos kaupunki onnistuu kitkemään lautailuun liittyvät ongelmalliset lieveilmiöt ja tekemään skuutit turvalliseksi osaksi kaupunkiliikennettä, voivat ne kuitenkin parhaimmillaan tukea joukkoliikennettä.

Risto Peltonen pitää sähköpotkulautoja hyvänä ja kestävänä osana kaupungin liikenteen toimintaa, kunhan lautoihin liittyvät lieveilmiöt saadaan paremmin järjestykseen.

– Potkulaudat ovat ekologisesti kestäviä ja pitkäikäisiä, joten ne eivät ole luonnonvarojen haaskaamista. Pidän niitä itse hyvinä laitteina liikkumiseen, mutta niiden suuri määrä aiheuttaa helposti ongelmia.

Ensi kesänä kaupungin potkulautakulttuurissa tullaan Peltosen mukaan tuskin näkemään suuria muutoksia.

– Operaattoreiden kanssa sovitut säännöt tulevat helpottamaan tilannetta, mutta tällä hetkellä poliisilla on parhaat edellytykset puuttua lautailuun liittyviin ongelmiin.

Suurin muutos tulee Peltosen mukaan edellyttämään lakimuutosta koskien potkulautoja osana kaupungin liikennettä.