Luontokasvatus saa uusia muotoja – Kiviäkin kiinnostaa

Ilmastonmuutos pelottaa suomalaisia lapsia. Luontokasvatuksen avulla aiheesta on mahdollista puhua lapsille sopivalla tavalla. Kiviäkin kiinnostaa -hengailutila Helsingin Annantalossa antaa lapsille mahdollisuuden osallistua 2020 järjestettävään ilmastonmuutosta käsittelevän näyttelyn suunnitteluun.

Syyskuun ajan Annantalossa pyörivä Kiviäkin kiinnostaa -hengailutila tarjoaa lapsille tarinatuokioita sanataideopettajien johdolla. Tuottaja Anna-Kaisa Koski hyödyntää työpajoissa lapsilta tulevia näkökulmia ja tarinoita. Kosken tarkoituksena on keksiä uusia tapoja käsitellä ilmastonmuutosta.

Kosken mukaan jo kouluikäiset lapset tietävät ilmastonmuutoksesta melko paljon. Hän haluaisi silti etsiä erilaisia keinoja puhua aiheesta.

– Haluan lasten tarinoiden kautta etsiä helposti ymmärrettäviä tapoja puhua ihmisen paikasta tällä planeetalla. Varsinkin ilmastonmuutoksesta puhuttaessa käytetään usein liian luonnontieteellisiä ja energiapoliittisia termejä.

Hengailutilan tuottaja Anna-Kaisa Koski joutui opettelemaan yli 20 eri kivilajin iät hengailutilaa varten.

Ympäristökoulutusta vielä nuoremmille

Uusille tavoille puhua ilmastonmuutoksesta todella on tarvetta. Energiayhtiö Vattenfallin alkuvuodesta teettämän tutkimuksen mukaan Suomessa ja Ruotsissa yli puolet 6-16 -vuotiaista lapsista ja nuorista ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta.

Tutkimuksen mukaan Ruotsissa suurempi osa kuitenkin kokee, että he voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Tässä olisi Suomessa vielä kirittävää.

Suomen luontokeskus Haltian luontokasvatuspäällikkö Elina Pilke uskoo, että ympäristökysymykset näkyvät selvästi lasten elämässä.

– Emme ole puhuneet suoraan ilmastonmuutoksesta aivan pienimmille lapsille, mutta yläkouluikäisille on tulossa uusi tulevaisuusopastus, jossa käymme läpi enemmän näitä ympäristöasioita, Pilke kertoo.

Pilke on samaa mieltä siitä, että tilaa olisi olemassa uusille tavoille keskustella ilmastonmuutoksesta. Ympäristökasvatuksen alkuvaiheessa nuorimpien lasten kanssa tärkeintä on kuitenkin luontokokemusten tarjoaminen ja luonnosta oppiminen.

Kaksi mahdollista kivikaveria. Kuvassa Ruusukvartsi (vasemmalla) ja Rodoniitti.

Mitä lapset edellä, sitä aikuiset perässä

Koski toivoo, että löytämällä hauskoja tapoja puhua aiheesta lapsille, se voisi auttaa saamaan aikuisetkin aiheesta perille.

– Taka-ajatuksenani on ollut se, että jos lapsi pystyy ymmärtämään ilmastonmuutosta, niin kyllä aikuisenkin pitäisi pystyä siihen, Koski kertoo.

Annantalossa lapsilla on nyt mahdollisuus kosketella, halailla ja jopa haistella erilaisia kiviä. Hengailutila myös onnistunut tuomaan lapsista esiin uusia puolia.

– Yllättävää oli se, miten yleistä lapsilla on ollut harrastaa kiviä. Jokaisessa ryhmässä on ollut ainakin yksi tällainen lapsi. Yleensä kiviharrastus meneekin dinosaurusten kanssa käsi kädessä.