”Maksuttomat menkat” -kokeilu osoittautui tarpeelliseksi Helsingissä

Toisen asteen opiskelijoille jaettiin ilmaisia kuukautisvälineitä. Kokeilusta kävi ilmi, että keskustelua aiheen ympärillä kaivataan turvallisessa ilmapiirissä.

Helsingin kaupungin toteuttamaan “Maksuttomat menkat” -kokeiluun suhtauduttiin myönteisesti. Pienen otannan vuoksi kyselytulokset ovat suuntaa antavia, kertoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kehitysjohtaja Marjo Kyllönen.

Kyllösen mukaan meillä on ihmisiä, jotka eivät voi mennä kouluun, koska kuukautistuotteiden hankinta on taloudellisesti kuormittavaa tai mahdotonta.

Hän pitää merkityksellisenä, että kuukautisten taloudelliseen epätasa-arvoon puututaan.

– Opiskelijat kokivat tärkeäksi mahdollisuuden päästä juttelemaan sensitiivisestä asiasta ja saada tietoa tuotteista pakkausta hakiessa, Kyllönen sanoo.

Hänen mukaansa keskusteluapu on kasvatuksellisesta näkökulmasta merkittävää.

–Kuukupit nousivat suosituimmaksi kuukautisvälineeksi. Muuten kuukupin kalliiksi kokeneet ihmiset pääsivät kokeilun kautta tutustumaan tuotteeseen, Kyllönen kertoo.

Kokeilua on mahdollista laajentaa

Kokeilusta valtuustoaloitteen laatinut Amanda Pasanen (vihr.) kertoo pilotin osoittavan, että käytäntöjä on syytä laajentaa kaikkialle Helsinkiin toisen asteen oppilaitoksiin. Jos kaikille tarvitseville jaettaisiin ilmaisia kuukautissuojia, kustantaisi se ainakin 1,2 miljoonaa euroa. Tästä päätetään poliittisissa budjettineuvotteluissa.

Kokeiluun osallistui neljästä helsinkiläiskoulusta 753 opiskelijaa, joista noin puolet vastasi kokeilun lopuksi kyselyyn. Taustalla oli kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös käynnistää kokeilu maksuttomien kuukautissuojien jakamiseksi perusopetuksessa ja toisen asteen koulutuksessa. Päätös perustui kaupunginvaltuuston aloitteeseen.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on käyty keskustelua erilaisista jakelukanavien käyttöönotosta. Asia vaatii vielä tuotekehittelyä ja selvittelyä.

Kyllönen ja Pasanen pitävät tärkeänä sitä, että tietous gynekologisista sairauksista lisääntyy. Pasasen mukaan on ollut puhetta siitä, että gynekologisten järjestöjen kanssa aloitettaisiin yhteistyö.