Mestarihypnotisoija vai huijari? Haastattelussa Olliver Hawk –dokumentin ohjaaja

Itsestään muun muassa titteleitä ”mestarihypnotisoija” ja “käyttäytymistieteiden professori” käyttänyt Olavi Hakasalo, esiintymisnimeltään Olliver Hawk, on mielenkiintoinen, mutta kiistanalainen hahmo. Nyt hänestä on tehty dokumentti.

Alkuvuodesta 2019 ilmestynyt Olliver Hawk –dokumentti on katsaus omalaatuisen persoonan uraan ja sielunmaisemaan. Australiassa hypnotisointia opiskelleen Olavi Hakasalon usko hypnoosin voimaan oli vankkumaton.

Yli 30-vuotisen uransa aikana Hakasalo kiersi esiintymässä ympäri Suomea ja otti vastaan erinäisistä ongelmista, esimerkiksi päihderiippuvuuksista ja parisuhdeongelmista, kärsiviä asiakkaita. Hän oli myös maailmalla hyvin tunnettu – ainakin omien sanojensa mukaan.

Toki Hakasalo matkusteli paljon, muun muassa Australiassa, Japanissa, Yhdysvalloissa, ja Ruotsissa, ja osasi kieliä hyvin. Luulen sen kuitenkin olleen hänen omaa keksintöään, että hän olisi ollut jotenkin erityisen kuuluisa maailmallakin, kertoo dokumentin ohjaaja Arthur Franck.

Olliver Hawk oli karismaattinen esiintyjä. Kuva: Kaarina Huovinen

Dokumenttia tehdessään Franck tutustui Hakasalon elämään parhaansa mukaan. Dokumentti rakentuikin pitkälti sen kautta, mitä materiaalia hänestä löytyi. Franckin aika kului enimmäkseen mikrofilmiarkistoissa. Myös Hymy-lehden pitkäaikaisen toimittajan Veikko Ennalan kirjoitukset olivat tärkeä lähde, ja ne kulkevatkin dokumentissa mukana Riku Rantalan kertojaäänellä.

Dokumentti esitettiin ensimmäistä kertaa DocPoint-dokumenttielokuvafestivaaleilla. Elokuvateattereissa se on kiertänyt 8. helmikuuta lähtien.