Näyttelijäkoulutuksen kehittäminen on avannut suomalaisnäyttelijöille kansainväliset tuotannot

Kansainvälistä kokemusta ovat päässeet maistamaan jo useammat näyttelijät sekä muutama ohjaaja. Heistä suurimpia nimiä ovat ohjaaja Renny Harlin ja näyttelijä Jasper Pääkkönen.

Tien kansainvälisiin tuotantoihin on avannut suomalaisen näyttelijäkoulutuksen kehittyminen sekä agenttitoimistojen rantautuminen Suomeen. Syitä suomalaisnäyttelijöiden murtautumiseen kansainvälisiin tuotantoihin on pohdittu myös Suomen Näyttelijäliitossa.

­­– Kyllä me olemme sitä paljon miettineet. Sitä voisi lähteä purkamaan näyttelijäkoulutuksesta, joka on mennyt viimeisen parinkymmenen vuoden aikana huikeasti eteenpäin Suomessa. Kun olin Jouko Turkan aikaan teatterikoulussa, meillä ei ollut mitään elokuvakoulutusta erikseen, Suomen näyttelijäliiton puheenjohtaja Risto Autio kertoo.

Nykyisin Teatterikorkeakoulussa opetetaan myös kameratyöskentelyä, joka antaa paremmat valmiudet uusille näyttelijöille työskennellä elokuvatuotannoissa. Suomalaisnäyttelijöiden tietä kansainvälisiin tuotantoihin on helpottanut myös se, että Suomessa toimii nykyisin myös agentuureja, jotka auttavat näyttelijöitä.

– Mehän tiedetään kaikki, että esimerkiksi Jenkeissä yksikään näyttelijä ei liiku mihinkään ilman agenttia. Suomessa Laura Munsterhjelm on pystynyt luomaan suhteita kansainvälisiin muihin agentuureihin. Se on ollut valtavan iso tekijä, Autio tietää.

Munsterhjelmillä on ollut agenttitoimisto Actors in Scandinavia jo 35 vuotta. Hänen asiakkainaan on lukuisia suomalaisia näyttelijöitä.

Pitkät koekuvaukset Lontoossa

Munsterhjelmin talliin kuuluva Krista Kosonen on päässyt tekemään jo muutamia kansainvälisiä tuotantoja, joista tuorein on norjalainen televisiosarja Beforeigners. Paikka televisiosarjaan, jossa hän joutui näyttelemään muun muassa muinaisnorjaksi aukesi koekuvausten kautta.

– Se oli ihan valtava kokemus. Oikeastaan ihan kreisi. Kun sain sen roolin, mietin että ei tässä ole mitään järkeä. Tulen tekemään lähemmäs kuusikymmentä kuvauspäivää, kahdella ja loppuen lopuksi kolmella kielellä, joita en puhu sanaakaan, Kosonen toteaa.

Beforeigners ei ole ainoa hänen kansainvälinen tuotantonsa, sillä hän on näytellyt myös samassa elokuvassa Harrison Fordin kanssa. Vuonna 2017 ensi-iltansa saaneessa Blade Runner 2049 -elokuvassa hänellä on pienehkö rooli.

– Se oli valtava tuotanto. Oma roolini on ihan minimaalinen. Tuntuu, että se oli enemmän itselleni sellainen suuri kokemus, suuri askel leffafanina päästä siihen. Oli tosi mielenkiintoista nähdä, että niinkin pieni rooli kuin minulla oli, silti siihen olivat pitkät koekuvaukset Lontoossa.

Koekuvausten jälkeen meni pitkä aika, ennen kuin mitään vastauksia tuli. Hollywood-tuotannoissa ensin roolittaja katsoo koekuvat, jonka jälkeen hän lähettää valitsemansa näytteet ohjaajalle, joka sitten tekee valinnat.

– Tämä oli itselleni se suurin askel, sillä mielestäni Dennis Villeneuve on nero.

Pelkästään ohjaajan sana ei riittänyt, vaan vielä tarvittiin hyväksyntä tuottajilta, vaikka kyseessä oli vain pieni roolihahmo.

Suomalaisessa elokuvassa rooli, jonka Kosonen teki, olisi ollut yhden päivän mittainen työ. Blade Runnerin kuvauksissa Budapestissa hän vietti aikaa kolme viikkoa.

– Sinä aikana Suomessa tehtäisiin yksi kokonainen elokuva, Kosonen vertailee.

Ylipäätänsä prosessit kansainvälisen tason elokuvaan pääsemiseksi ovat hyvin erilaiset kuin suomalaisissa tuotannoissa. Muun muassa ruumiin esittäjäksi Hollywoodissa saattaa olla tuhansia hakijoita, kun taas Suomessa nämä ovat yleensä vapaaehtoisia avustajia ja hakijat ovat kymmenissä, ehkä sadoissa.

”Suomalaiset ovat eksoottisia”

Kososta ja lukuisia muita suomalaisnäyttelijöitä edustava Actors In Scandinavia ei ole ainoa agenttitoimisto Suomessa, vaan maahan on rantautunut myös irlantilainen Lisa Richards Nordic. Pelkästään agenttitoimiston listoilla olokaan ei vielä takaa paikkaa auringossa.

– Näyttelijät itse ovat olleet myös aktiivisia. Sitähän se vaatii, Autio opastaa.

Roolien saamiseen vaikuttaa tietenkin myös se, minkä näköinen näyttelijä on ja onko juuri sellaiselle tyypille tarvetta. Suomalaisilla on Aution mukaan yksi valttikortti, jonka vuoksi rooleja irtoaa.

– Suomalaiset ovat tietyllä tavalla, voisiko sanoa, eksoottisia. Merkittävää on ollut myös se, että skandinaavinen taso on ollut häkellyttävässä nousussa viimeisen 15 vuoden aikana. Se on vienyt mukanaan myös suomalaisia, Autio pohtii.

Monet suomalaisnäyttelijät ovat olleet mukana nimenomaan Pohjoismaiden tuotannoissa. Jo aiemmin monissa ruotsalaistuotannoissa nähtiin suomalaisnäyttelijöitä, mutta nyt heitä on päässyt myös isompiin ja laajempiin tuotantoihin.

  • Krista Kosonen näyttelee pääosaa norjalaisessa Beforeigners ˗sarjassa.
  • Jasper Pääkkönen ja Peter Franzén ovat näytelleet HBO:n Viikingit ˗sarjassa.

Krista Kosonen on tehnyt kansainvälistä uraa norjalaisessa HBO:n sarjassa Beforeigners ja suomalaisessa Elisa Viihteen alkuperäissarjassa Bullets.