Oman yrityksen perustanut Voittopotti-juontaja: ”Ihmiset muistavat vieläkin puuhöylän”

Youtubessa 2,6 miljoonaa näyttökertaa kerännyt videopätkä yhdisti Tony Hällforsin puuhöylään, josta hän on saanut kuulla vielä tänäkin päivänä. Video alkoi elämään omaa elämäänsä, mutta entäs Hällfors?

Nummelassa asuva kolmen lapsen isä Tony Hällfors, 41, on monelle tuttu naama tv-visailuohjelmista yli 12 vuoden takaa. Nykyään Hällfors johtaa omaa Grand Lemon -yritystään yhdessä vaimonsa kanssa. Grand Lemon on kuvauksiin ja tapahtumiin erikoistunut firma, joka tekee pääasiassa mainosvideoita yrityksille. Hällfors toimii yrityksessä luovana johtajana. 

— Käytännössä hoidan koko yhtiön pyörittämistä eli myyn mainosvideot, pidän suunnittelupalaverit ja kasaan tuotantotiimin. Tarvittaessa olen myös kuvauksissa mukana, Hällfors tiivistää. 

Grand Lemon sai alkunsa 2016, kun Hällfors kokosi kontaktiensa avulla tuotantotiimin yrityksen mainosvideolle. 

— Aluksi tehtiin pari videota tutuille vähän edullisemmin, mistä saatiin materiaalia. Sen jälkeen me toimimme puskaradiona yrityksille, jonka jälkeen yhteydenottoja alkoi tulla uusiin projekteihin. 

Hällforsin mielestä asiakkaat arvostavat nykypäivänä videokuvauksissa myös laatua hinnoittelun lisäksi. Hänen mukaansa teknologian kehittyminen on nostanut asiakkaiden vaatimuksia videoiden laatua kohtaan, jolloin itse kuvatut videot eivät enää riitä, vaan paikalle vaaditaan kuvausryhmä. 

Hällfors toimii ohjaajana monelle tv-yhtiölle eri puolella Suomea. Tällä kertaa hän oli ohjaamassa Ylen A-studiota.

Yli 10 vuoden kokemus studio-ohjaajana 

Oman yrityksensä ohella Hällfors on tehnyt pitkän uran studio-ohjaajana. Hän on työskennellyt kameran takana muun muassa Putouksessa, A-studiossa, UMK:ssa ja Duudsonit tuli taloon –sarjassa. Hällfors ei ole alun perin kouluttautunut alalle, vaan oppi ammattiin kokemuksien kautta. 

— Olin kerran katsomassa Huuma-viihdeohjelmaa, ja seurasin samalla legendaarista studio-ohjaaja Pasi ”Parska” Saharista. Pidin hänen työtään mielenkiintoisena ja kysyin häneltä, kuinka voisin itse tulla studio-ohjaajaksi. 

Lopulta Hällfors pääsi Saharisen mukaan tuotantoihin. Hän ammensi oppia seuratessaan vierestä Saharinen työskentelyä. Muutamien viikkojen päästä Hällfors sai ensimmäisen työtarjouksen studio-ohjaajana, minkä jälkeen töitä alkoi tulla enemmän. 

— Freelancer-ohjaajana opin tuntemaan Suomen tv-alan pieneen piiriin. Tutustuin muun muassa Duudsoneihin ja olin heidän kiertuemanagerina Australiassa. 

Risteilyltä koekuvauksiin 

Juontajan ura alkoi Viking Linellä viihdeisäntänä, jolloin Janne Kataja oli samalla laivalla risteilyisännän roolissa. 

—Eräs Metronome-tuotantoyhtiön jäsen tuli kysymään minua risteilyllä visailujuontajaksi. En tullut valituksi ensimmäiseen ohjelmaan, mutta pääsin erääseen toiseen ohjelmaan juontajaksi, Hällfors muistelee. 

Visailuohjelmat olivat 2000-luvun alussa uusi ja kiinnostava ohjelmaformaatti, joten pelit keräsivät kymmeniä tuhansia, välillä jopa satoja tuhansia pelaajia.  

— Työni oli silloin luksusta. Sain hyvää palkkaa sekä meille tehtiin kaikki puvustukset, maskit ja taustatyöt valmiiksi. Samaan aikaan kanssani MTV:llä oli silloin muun muassa Vappu Pimiä ja Jaron Millner visailu- ja chatpuolella töissä. 

Hällforsin mukaan lähetyksissä oli tietty runko, mutta periaatteessa suurin osa lähetystä oli improvisaatiota. Kun ohjelmat menestyivät ja ihmiset pelasivat, juontajalle annettiin myös enemmän vapauksia. 

— Aluksi valmistauduin livelähetyksiin, kunnes opin toimimaan kameran edessä. Viimeisinä vuosina kävelin kameran eteen ja sanoin mitä huvitti. Tulipahan sitä kaikenlaista myös sanottua. 

— Välillä latelin aika rajujakin kommentteja poliitikoista, mutta en saanut syytettä kunnianloukkauksesta, vaikka yritin, Hällfors vitsailee.

”Ihmiset tunnistavat jo kaukaa” 

Hällfors on juontajana ja ohjaajana oppinut varautumaan yllättäviinkin tilanteisiin. Hän on vuosien aikana oppinut ennakoimaan moniin tilanteisiin livelähetyksissä, jotta lähetystä saataisiin jatkettua normaalisti. 

Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä tapahtui Hällforsin ollessa ohjaajana visailuohjelmassa. 

— Juttelin tuottajan kanssa ohjelman kulusta, kunnes huomasimme, että studiossa ei ollut enää ketään juontamassa. Kävi ilmi, että juontaja oli pyörtynyt kesken lähetyksen studion lattialle. Siinä vaiheessa piti vähän miettiä, mitä seuraavaksi tehdään. 

Hällfors tunnetaan parhaiten Youtubessa levinneestä videon pätkästä, jossa puhelinsoittaja haistattelee Hällforsille Voittopotin livelähetyksessä. Puhelinsoittajan väärä vastaus ”puuhöylä” on alkanut sittemmin elämään omaa elämäänsä internetissä. 

— Viikoittain saan kuulla siitä vielä 12 vuotta myöhemmin. Näen jo ilmeestä, kun ihmiset tunnistavat minut jo kaukaa missä tahansa kuljen. Olen itseasiassa tavannut tämän kyseisen puhelinsoittajan, ja sain hänet esiintymään uudestaan eräällä Grand Lemonin yritysvideolla. 

Ajan myötä visailuohjelmien glamour laski ja Hällfors siirtyi kameran toiselle puolelle ohjaajaksi ja juontajien esimieheksi. Juontajan hommia Hällfors tekee edelleen yritystapahtumissa, festivaaleilla ja mainosvideoilla.