Opiskelijalle nyrkkipyykki saattaa tulla talvella pesukonetta tutummaksi

Kallistunut sähkö sai opiskelijoita varuilleen mahdollisen vuokran nousun suhteen. HOAS:lla opiskelija-asuntojen vuokria ei ole kuitenkaan tarkoitus korottaa sähkön nykyisen hinnan vuoksi.

Monet opiskelijat ovat seuranneet mietteliäinä, onko mahdollisen energiaköyhän talven ja kallistuneen sähkön hinnan myötä ensi vuodeksi opiskelija-asuntoihin odotettavissa suuria korotuksia. Yksi heistä on helsinkiläinen tradenomiopiskelija Inka Syväjärvi.

– Kyllä se mietityttää. Jos sähkö kallistuu vielä todella paljon, miten opiskelijana pärjää, kun tulot eivät ole kovin suuret, hän pohtii.

Sähkön kallistuminen sai Syväjärven tarkkailemaan omaa sähkönkulutustaan. Vaikka yksin asuva opiskelija ei ole aiemminkaan kuluttanut sähköä suuria määriä, hän pyrkii nyt esimerkiksi öisin varmistamaan, ettei pistorasioihin jää laitteita.

HOAS varautuu jopa alueellisiin sähkökatkoihin

Helsingin opiskelija-asuntosäätiössä tilannetta tarkkaillaan jatkuvasti. HOAS:n asukkaat vastaavat pääsääntöisesti itse asuntojensa sähkösopimuksista, mutta HOAS tarjoaa lisäksi kiinteistöissä käytettävän yleissähkön esimerkiksi pesutupia ja saunoja varten.

Poikkeuksena ovat soluhuoneistot, joissa myös sähkö kuuluu vuokraan.

– Teemme parhaillaan suunnitelmia senkin varalle, että talvella jouduttaisiin turvautumaan jopa alueellisiin sähkökatkoihin, kertoo HOAS:n kiinteistöjohtaja Kim Lindholm.

Säätiö selvittää nyt keinoja saada esimerkiksi kiinteistöjensä hissejä etukäteen pois käytöstä, jotta mahdollisen alueellisen sähkökatkon tullessa kukaan ei jäisi hissiin jumiin vaikkapa kaksi tuntia kestävän katkon ajaksi.

Itä-Pasilassa sijaitseva Opastinsilta 2 on yksi HOAS:n kiinteistöistä.

Sähkön hinta ei toistaiseksi määrittämässä vuokrankorotuksia

Energiakriisi ja sähkön kallistuminen eivät kuitenkaan ole määräävä tekijä, kun määritetään ensi vuoden vuokria. Sen sijaan kustannuksia säätiölle aiheuttaa oikeastaan kaikki muu inflaatio, jonka ajankohtainen energiakriisi peittää helposti alleen.

– Varmasti jotain hyvin maltillisia korotuksia on tulossa siitä syystä, että rakennusmateriaaleista lähtien kaikki on nyt kalliimpaa. Rakennusmateriaalien hinnannousu taas tarkoittaa, että koko HOAS:n kiinteistökannan kunnossapidosta on tullut kalliimpaa, Lindholm selittää.

Hän spekuloi, että mikäli erittäin kalliista sähköstä tulisi uusi normaali, silloin myös HOAS voisi joutua asiaan reagoimaan. Samalla hän painottaa, että sitäkään voittoa tavoittelematon säätiö ei halua tehdä ensimmäisenä.

– Tavoitteemme on tarjota opiskelijoille koteja aina 30-35 prosenttia alle markkinahinnan. Emme halua tinkiä siitä. Sentinkään korotus ei saa olla turha.

Nyrkkipyykki tulee tutuksi jatkossakin

Energiakriisin kestoa on vaikea ennustaa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja Euroopan suurmaiden, Saksan ja Ranskan, tekemät ratkaisut energiapolitiikassaan tuntuvat pian myös tavallisen suomalaisopiskelijan arjessa.

Inka Syväjärvi ei ole vielä huolestunut mahdollisesta energiaköyhästä talvesta. Hän kiinnittää asiaan silti huomiota.

Hellävaraista pesua vaativia vaatteita on pesty nyrkkipyykillä eli käsin ämpärin ja pesuaineen avulla. Elokuussa hankitulla pyykinpesukoneella pestään jatkossa vain täysiä koneellisia.