Roskajuoksun suosio nousee Suomessa hitaasti

Roskajuoksu eli plogging on Ruotsista Suomeen rantautunut trendilaji. Maailmalla plogging on saanut kivasti näkyvyyttä, mutta Suomessa laji ei kuitenkaan ole vielä lähtenyt lentoon.

Roskajuoksu on maailman helpoin tapa tehdä hyvää sekä omalle kunnolle että luonnolle. Plogging-termi tulee ruotsinkielisistä sanoista ”jogging” eli lenkkeily ja ”plocka upp” eli noukkia.

Ploggingissa juostaan jätepussi kädessä ja pysähdytään keräämään roskia lenkkipolulta.

Suomen tapahtumassa vain kaksi osallistujaa

Vain kaksi ihmistä oli ilmoittautunut plogging-juoksuryhmään Espoon rantamaratonilla. Yhteensä tapahtumaan osallistui 5000 juoksijaa.

Roskajuoksutapahtumiin on hyvin helppo tulla. Osallistujat saavat paikan päältä käsineet ja pussit. Riittää vain, että saapuu paikan päälle itse tapahtumaan. Silti osallistujamäärät Suomessa ovat vielä surullisen vähäisiä.

Haasteena on ihmisten vähäinen tietoisuus. Moni ei edes tiedä, mitä plogging tarkoittaa.

Roskajuoksun lisääntyminen katukuvassa toisi lajille näkyvyyttä

– Sitä voi tehdä yksin tai yhdessä, kunhan vain ottaa mukaan roskapussin, kun lähtee lenkkeilemään. Eikä välttämättä tarvitse olla roskapussia, riittää, että kerää pari roskaa kadulta tai luonnosta! sanoo Kestävästi liikkeelle -hankkeen projektikoordinaattori Linda Levaniemi.

Ploggingissa lenkkeilyyn saa uutta haastetta. Samalla kun juoksee, tulee tehtyä erilaisia kyykistymisiä ja kumartumisia, joten lenkin lisäksi siitä saa lihaskuntotreenin. Sen lisäksi että pitää huolta omasta hyvinvoinnista, kerää myös luontoon päätyneitä jätteitä.

Yhdessä kivempaa kuin yksin

Lajia harrastava Rosa Havumäki kertoo saaneensa pääasiassa positiivista ja kannustavaa palautetta, kuten kommentteja ploggingin tärkeydestä sekä kestävästä kehityksestä. Mutta hän on kohdannut myös paljon hämmentyneitä katseita ja kysymyksiä, kuten ”mitä on plogging?” tai ”miksi juoksette roskapussit kädessä?”

– Jos ei olisi mukana tapahtumassa, jossa on muitakin roskasäkkien kanssa juoksijoita, kynnys lähteä yksin lenkille olisi suurempi. Tuntuuhan se yksin vähän hölmöltä juosta ympäri Helsingin keskustaa kumihanskat kädessä, sanoo Havumäki.

Projektikoordinaattori Levaniemi sanoo, että jokaiseen urheilutapahtumaan pitäisi kerätä edes pieni ploggingporukka. Harrastaminen on paljon kivempaa ja tehokkaampaa, kun juoksijoita on useita.