Autonkuljettajasta näyttelijäksi – Matti Onnismaan tie Oscar-ehdokkaaksi

Armomurhaajassa upean roolin tehnyt ja sen myötä vuoden elokuvanäyttelijäksi valitun Matti Onnismaan ura alkoi Talvisodasta.

Helsingin Kaisaniemessä sijaitsevan ravintolan edustalle saapuu nahkatakkiin ja hattuun sonnustautunut mies. Tuota ilmestystä katsoessa ei heti ensimmäisenä tule mieleen, että siinä on näyttelijä, jonka tähdittämä elokuva on Oscar-ehdokkaana.

Autonkuljettajan hommia tehnyt Matti Onnismaa pääsi vuonna 1985 mukaan Ylen televisioelokuvaan Vääpeli Sadon tapaus.

– Olin silloin vielä Kellariteatterissa ihan harrastajanäyttelijänä. Tein silloin Ylelle pieniä rooleja, kun he käyttivät niissä harrastajateatterilaisia, Onnismaa muisteli.

Talvisota ensimmäinen pitkä elokuva

Kun 30 vuotta sitten alettiin kuvaamaan Pekka Parikan suurelokuvaa Talvisota, oli Matti Onnismaa yksi elokuvan näyttelijöistä. Miehen roolihahmo oli alikersantti Veikko Korpela.

– Muistan sen kuin eilisen päivän, kun lokakuun yhdeksäs päivä lähdettiin Kauhavalle kuvauksiin.

Tämä on ollut yksi pisimmistä elokuvaprojekteista, joissa Onnismaa on ollut mukana. Kuvauspäiviä oli 50, joka on nykyisen mittapuun mukaan hyvin paljon. Tänä päivänä pisimmät projektit huitelevat 20-30 päivän tietämillä.

– Hyvin pieni rooli, ei koskaan paljon puhunut mitään, mutta oli aina jossain taustalla mukana, Onnismaa kertoi tuttuun vaatimattomaan tyyliinsä.

Onnismaan tähdittämä Armomurhaaja- elokuva on ollut suuri menestys maailmalla. Kuva: Armomurhaaja- elokuvan pressikuva.

”Pelkäsin viholaisen tulevan”

Muistojen syövereistä löytyy myös mielenkiintoinen tarina siitä, kuinka sotakuvaukset vaikuttivat nuoreen mieheen.

– Muistan pelänneeni siellä kuvauksissa tietysti itseni puolesta, mutta sitten yhtenä päivänä tuli sellainen valtava tunne, että tuolta se vihulainen tulee. Yhtäkkiä eläytyi hyvin vahvasti siihen sodankäyntiin, Onnismaa paljasti.

Talvisodan ensimmäisinä kuvauspäivinä porukka oli viettämässä iltaa paikallisessa kuppilassa. Apulaisohjaajana tuossa Parikan ohjaamassa elokuvassa toimi Veikko Aaltonen. Aaltonen kysyi nuorelta näyttelijältä, että mitä hän tekee vuoden päästä.

– En tiedä mitä teen vuoden kuluttua. En edes tiedä mitä teen huomenna, Onnismaa vastasi silloiselle apulaisohjaajalle.

Seuraavana syksynä Onnismaan puhelin soi ja Aaltosella oli tarjota roolia tekeillä olevaan elokuvaan. Siitä lähti sitten heidän hedelmällinen yhteistyönsä, jonka aikana on syntynyt lukuisia elokuvia.

– Kaikki elokuvat, joita olen tehnyt, ovat olleet rakkaita ja läheisiä enemmän tai vähemmän. Kyllä ne kaikki Veikon leffat, koska olivat oman urani, jos nyt urasta voidaan puhua, niin sieltä alkutaipaleelta. Isä meidän erityisesti yksi niistä kovimmista, Onnismaa mietti.

Elokuvilla ei rikastu

Rooleja Onnismaalle on kertynyt monia. Osa niistä on piirtynyt suomalaisten mieliin, kuten Vareksen pastori Alanen tai Klassikon autokauppias Kartio. Suomalainen elokuva ei silti ole ollut miehelle mikään kultakaivos.

– Ei todellakaan. Suomen ei todellakaan ole eikä varsinkaan tällaiset pienet roolit muutenkaan ole rahakkaita. Niillä elää, kun niitä tekee tarpeeksi monta, Onnismaa valaisi.

Freelancerina toimivan Onnismaan tulot koostuvat pienistä elokuvarooleista, televisiorooleista ja työttömyyskorvauksista. Mennyt vuosi on ollut Onnismaalle valoisa, sillä roolitöitä on siunaantunut lukuisia ja joukossa on myöskin se helmi, Teemu Nikin ohjaaman Armomurhaajan Veijo Haukka.

– Asuin siellä Teemun talossa, olin hyyryläisenä kesäpoikana siellä. Joka aamu lähdettiin aina, ne kuvauspaikat olivat 15 kilometrin säteellä Teemun asunnosta. Aamulla lähdettiin, illalla tultiin, syötiin makkaraa ja mentiin nukkumaan, Onnismaa heitti.

– Ystävien kanssa sai leikkiä. Se oli sillä tavalla mahtavaa.

Armomurhaaja oli hyvin pienen budjetin elokuva, joka ei kotimaassa kauheasti yleisöä liikuttanut, mutta on ollut kaikilla festivaaleilla hyvin suosittu elokuva. Onnismaalle tuo elokuva on tiennyt sitä, että on saanut vierailla erilaisilla elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa.

Matti Onnismaa

Ikä: 58 vuotta
Ensimmäinen pitkä elokuva: Talvisota (1989)
Ensimmäinen elokuvapäärooli: Armomurhaaja (2017)
Tunnetuimmat elokuvat: Talvisota, Isä meidän, Lakeuden kutsu, Klassikko, Vares- elokuvat, Armomurhaaja
Tunnetuimmat TV-sarjat: Samppanjaa ja vaahtokarkkeja, Raid, Seitsemän, Sydänjää
Palkinnot: Vuoden elokuvanäyttelijä 2017 (Veijo Haukka, Armomurhaaja)
Elokuva- ja TV-rooleja: 159