Raide-Jokerin ei pitäisi vaikuttaa merkittävästi autoliikenteen sujuvuuteen Haagan liikenneympyrässä

Uuden pikaraitiotien rakentaminen Keilaniemestä Itäkeskukseen on alkanut. Raide-Jokeriksi kutsutun ratikkalinjan on tulevaisuudessa tarkoitus korvata runkolinja 550.

Suunnitelmien mukaan Haagan liikenneympyrässä Raide-Jokeri tulee kulkemaan liikenneympyrän läpi.

Se tulee ympyrään Pitäjänmäentieltä kadun keskellä, menee keskeltä läpi ja jatkuu Eliel Saarisen tielle niin ikään kadun keskellä.

Raide-Jokerilla on valmistuttuaan etuajo-oikeuksia liikennevaloissa. Haagan liikenneympyrässä edut eivät tule olemaan niin suuria. Vaikka Raide-Jokerilla on siinäkin etuajo-oikeus, se ei pääse siitä viivytyksettä läpi.

– Se on kompromissiratkaisu. Vaikka muualla ja perusperiaatteena on, että ratikka pääsisi liittymistä viivytyksettä niin tämä on sellainen kohta, ettei se aina tule toteutumaan, kertoo liikennesuunnittelija Kalle Syrjäläinen.

Ruuhkia itse raidejokerin ei pitäisi tehtyjen toimivuustarkastelujen perusteella lisätä.

– Tarkkaa vertailua nykytilaan ei olla tehty. Ennustetta on tarkasteltu ratikan kanssa ja näiden perusteella ruuhkien ei pitäisi juurikaan lisääntyä, kertoo raitiotiesuunnittelun asiantuntija Lauri Kangas.

Raide-Jokeri on määrä ottaa käyttöön kesällä 2024. Itse töiden pitäisi valmistua jo hieman aiemmin. Tällä hetkellä aikataulun pitävyydestä on vaikea sanoa.

– Virallista tietoa ei ole olemassa, mutta alustavasti se vaikuttaa olevan aikataulussa. Mitään dramaattista ei ole tapahtunut suuntaan tai toiseen, sanoo Kangas.

Raidejokerin tämän hetkinen budjettiarvio on noin 386 miljoonaa euroa.