Tekoäly toimii kiusaamisvälineenä — pelko törkykuvien leviämisestä vaikuttaa nuoren koulunkäyntiin

Kiusaamismuotoja ovat salakuvaaminen, kuvanmuokkaus ja ikävien kuvien levittäminen. Nuoret myös kommentoivat ikätovereidensa kehoa ja ulkonäköä negatiivisesti.

Tekoälyn lisääntyneet kuvanmuokkaus- ja tehostesovellukset ovat mukana nuorten kiusaamistapauksissa, kuten toisten kiusaamisperäisessä kuvaamisessa. Pelko kuvatuksi tulemisesta ja epäedullisen kuvan leviämisestä voi pahimmillaan rajoittaa nuoren osallistumista erilaisiin ajanviettoihin tai jopa kouluun.

Kuvia ja videoita saatetaan levittää sosiaalisen median ryhmissä, kertoo Lauttasaaren yhteiskoulun kuraattori Greta Secka.

— Häpeällisen kuvan levittäminen voi olla nuorelle todella satuttavaa. Joskus kuviin on tehty tekoälyn avulla kuvanmuokkauksia tai tekstejä.

Satuttavia sanoja toisille

Pilkkakuvien teettämisen ja jakamisen lisäksi nuoret kiusaavat toisiaan myös ikävällä kommentoinnilla toisten kehosta ja ulkonäöstä. Kommentointia esiintyy etenkin sosiaalisessa mediassa ja se voi olla myös anonyymia.

Nuoruuden muutokset kehossa ja mielessä aiheuttavat ahdistusta ja epävarmuutta, varsinkin jos nuoren kasvu- ja kouluympäristössä esiintyy kehokriittisyyttä, kertoo Malmin peruskoulun kuraattori Pia Pykälämäki.

— Nuoren tytön somejulkaisuihin voi ilmestyä esimerkiksi halventavia ja haukkuvia sanoja. Aikuiset kauhistelevat kommentointia, mutta nuorille se on arkipäiväistä. Esiintyipä kiusaaminen somessa tai kasvokkain, se syö nuoren itsetuntoa.

Nuorilla on halu laihduttaa

Jatkuva kuva- ja videovirta somessa aiheuttaa helposti nuorelle vääristyneen ajatuksen siitä, miltä pitäisi näyttää ja mihin kyetä. Lauttasaaren yhteiskoulun kuraattori Greta Secka on huolestunut somen aiheuttamista ulkonäköpaineista.

— Keskusteluissa nousee esiin, että somen selaaminen laukaisee epävarmuutta ja kokemusta siitä, ettei ole tarpeeksi kaunis tai hoikka. Vastaanotolla nuoret saattavat kertoa haluavansa laihduttaa, vaikka he ovat hoikkia jo lähtökohtaisesti.

Laihuusihannointia voi esiintyä jo lapsena. Vuonna 2011 tehdyssä ruotsalaistutkimuksessa selvisi, että 7-vuotiaista tytöistä joka viides olisi halunnut laihtua.

Kuvanmuokkaus ja tehosteet luovat nuorille ajatusvääristymiä ihanneulkonäöstä, mikä lisää epävarmuutta ja tyytymättömyyttä omaan kehonkuvaan.

Tekoälyllä tehtävällä ulkonäönmuokkauksella on kaupallinen arvo, joka ei tavoittele nuorten hyvinvointia, muistuttaa Malmin peruskoulun kuraattori Pia Pykälämäki.

— Filtterit ja kuvanmuokkaus ovat osa markkinointia, eikä niiden arvot ole nuorten hyvinvoinnissa. Nuoret eivät vielä osaa tunnistaa mainonnan tavoitteita, joissa kyse on rahasta ja myynnistä.

 

Tätä on kuvanmuokkaus
Kuvanmuokkaus on kuvan valotuksen, värien ja muodon muokkaamista. Kuvanmuokkauksella voidaan myös poistaa tai lisätä haluamia objekteja.
Adobe Photoshop: Globaalisti tunnettu kuvankäsittelyohjelma, jolla muokataan kuvatiedostoja.
Canva: Kuvanmuokkausohjelma, jossa hyödynnetään tekoälyä.
Filtteri: Suodatin tai efekti, jolla voidaan ehostaa kuvaa. Filttereillä voidaan esimerkiksi kaunistaa kasvoja, silottaa ihoa ja muokata kuvan värejä.