Saunominen infrapunasaunassa kuluttaa saman verran sähköä kuin pölynimuri

Infrapunasaunat ovat pienen kulutuksensa vuoksi energiatehokkaita. Ne kuluttavat jopa kuusi kertaa vähemmän sähkösaunoihin verrattuna.

Energiakriisin myötä suomalaiset ovat ryhtyneet miettimään keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Infrapunasaunojen kysyntä on kasvanut merkittävästi. Vaihtoehtoiset saunomismuodot kiinnostavat kuluttajia etenkin säästämisen näkökulmasta.

– Infrapunasauna on kiuaslämmitteisiä saunoja energiatehokkaampi, koska esilämmittämistä ei tarvita. Infrapunasauna lämmittää ainoastaan saunojaa, ei esineitä tai materiaaleja ympärillään, Saunatar Finland Oy:n myyntipäällikkö Janne Hyvärinen sanoo.

Yhden hengen infrapunasaunan maksimiteho on 1620 wattia. Pölynimurissa on vastaava teho.

Valtion kestävän kehityksen Motiva Oy:n mukaan sähkökiuas on teholtaan kodin ylivoimaisesti suurin yksittäinen sähkölaite. Sähkösaunassa yli puolet sähköstä kuluu esilämmittämiseen. Loput lämmön ylläpitämiseen.

Sähkösaunojen teho on noin 6000–10 000 wattia. Kulutus on jopa kuusinkertainen infrapunasaunaan verrattuna.

Hyvärisen mukaan infrapunasaunassa saunominen maksaa tunnilta noin 50 senttiä. Jos infrapunasaunaa käyttäisi tunnin päivittäin, olisi kuukauden sähkölasku saunomisen osalta noin 15 euroa.

Hyvärisen laskelmassa sähkönhinta on 0,3 euroa kilowattitunnilta.

Sähkösaunassa tunnin saunominen maksaisi noin kolme euroa. Kuukaudessa tunnin päivittäinen saunominen noin 90 euroa.

Laskelmat ovat suuntaa antavia muun muassa kiukaiden tehoista johtuen.

 

Apua vaivoihin?

Japanissa infrapunasaunan hyötyjä sovelletaan Waon-terapiassa. Potilaat istuvat 15 minuuttia 60 asteisessa saunassa. Tämän jälkeen he pitävät lämpövilttejä ympärillään puoli tuntia.

Tutkimusten mukaan Waon-terapia vähentää selvästi sydänkuolemia ja sydämen vajaatoiminnasta aiheutuvia ongelmia. Asia ilmenee Journal of Cardiology -lehden artikkelista.

Infrapunasaunan suosituslämpötila on korkeimmillaan 65 astetta. Se on verrattain alhainen kiuaslämmitteisiin saunoihin verrattuna.

Sirpa Ponkilainen osti infrapunasaunan kolmisen vuotta sitten. Hän on havainnut infrapunasaunomisen lisänneen aineenvaihduntaansa. Hiki tulee pintaan jopa runsaammin kuin kiuaslämmitteisessä saunassa.

Hän pitää lisäksi infrapunasaunomisesta sen levollisen vaikutuksen vuoksi.

– Joudun ainoastaan suojaamaan polveni pyyhkeellä. Infrapunasaunan lämpö kuumentaa muutoin liikaa polvinivelissäni olevaa titaania. Samaa vaikutusta en ole havainnut kiuaslämmitteisissä saunoissa, Ponkilainen sanoo.

Ponkilaisella on lisäksi käytössään sähkö- ja puulämmitteiset saunat.

– Tällä hetkellä en voisi kuvitellakaan käyttäväni sähkösaunaa, koska sähkön hinta on niin korkealla. Käytän rinnakkain infrapuna- ja puulämmitteistä saunaa.

 

Infrapunasauna korvaa tuskin kiuaslämmitteistä

Hyvärisen mukaan nykyrakentaminen on vähentänyt saunojen asennuksia. Kuiviin tiloihin asennettavat infrapunasaunat soveltuvat periaatteessa kaikkialle. Kiinnittämiseen tarvitaan ainoastaan seinä- ja lattiapintaa sekä katto.

Infrapunasauna ei vaadi välttämättä edes erillisiä märkätiloja.

Hyvärinen arvelee energiakriisin olevan väliaikainen. Hän ei usko infrapunasaunojen korvaavan kokonaan perinteisiä kiuaslämmitteisiä saunoja.

Myös Ponkilainen aikoo käyttää jatkossakin kaikkia kolmea saunaansa rinnakkain.