Livemusiikin hiilidioksidipäästöt ovat noin sata kilotonnia vuodessa – uusi päästölaskuri tarjoaa tietoa päästöjen vähentämiseksi

Digitaalinen Elma-alusta ja sen tuleva CO2-päästölaskuri ovat toteutettu suomalaisten musiikkialan järjestöjen yhteisponnistuksena. Tavoitteena on saada kestävä kehitys osaksi alan toimijoiden jokapäiväistä toimintaa.

Muusikoiden ja tapahtumajärjestäjien käyttöön on tulossa uusia työkaluja päästöjen vähentämiseksi.

– Päästölaskurilla voi laskea esimerkiksi yksittäisen kiertueen, festivaalitapahtuman tai artistin koko vuoden toiminnan hiilijalanjäljen, kertoo hankekoordinaattori Anu Ahola Suomen Jazzliitosta.

Elävän musiikin alan Elma-alustalle avautuu helmikuun lopussa ilmainen hiilijalanjälkilaskuri. Alustan tarkoituksena on tarjota tietoa ja koulutusmateriaaleja kestävän musiikkialan edistämiseksi.

Elman taustalla on KEMUT-verkosto. Sen ovat perustaneet muun muassa Finland Festivals, Muusikkojen liitto, Suomen Jazzliitto ja Suomen Sinfoniaorkesterit.

Verkoston yhteistyönä on toteutettu myös ilmastotiekartta, jonka tavoitteisiin on sitoutunut jo lähes sata alan toimijaa. Hankkeen yhteydessä tilattiin ilmastovaikutusselvitys, jonka laskelmiin ja mittauksiin päästölaskurikin perustuu.

– Kattojärjestöt lähtivät yhdessä edistämään ilmastotoimia ja kestävää kehitystä musiikkialalla. Tavoitteena oli saada ne osaksi jokapäiväistä toimintaa musiikkialalla, Ahola kuvailee hankkeiden taustoja.

Artistien ja festivaalikävijöiden matkustaminen tuottaa eniten päästöjä

Koko musiikkialan päästöt olivat vuonna 2022 noin sata kilotonnia, kerrotaan konsulttitoimisto Positive Impact Finlandin viime vuonna julkaisemassa selvityksessä. Tämä vastaa noin kymmenen tuhannen suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä.

Selvityksen mukaan festivaalit tuottavat noin kaksi kolmasosaa musiikkitapahtumien päästöistä. Suurimmat päästöt syntyvät esiintyjien logistiikasta, festivaalikävijöiden matkustamisesta ja tapahtuma-alueen rakenteiden väliaikaisuudesta.

Esimerkiksi Helsingissä vuosittain järjestettävä Flow Festival ilmoittaa verkkosivuillaan vuoden 2023 hiilijalanjäljekseen lähes kaksi kilotonnia. Verkkosivujen mukaan jopa 70 % siitä syntyy festivaalikävijöiden matkustamisesta.

Festivaalin päästöjä kompensoidaan lahjoituksilla Luonnonperintösäätiölle. Lisäksi niitä on vähennetty esimerkiksi luopumalla punaisesta lihasta ja siipikarjasta ruokatarjoiluissa.

Ihmisiä puiden alla Flow Festivaaleilla kesällä 2023. Puista roikkuu erilaisia koristeita ja lamppuja.

Helsinkiläisen Flow Festivalin hankinnoissa panostetaan ympäristöystävällisiin ja kestäviin materiaaleihin. Kuva: Flow Festival / Petri Anttila

 

Vinkkejä muusikoille ja festarikävijöille henkilökohtaisten päästöjen vähentämiseksi.

 

1. Suosi kimppakyytejä ja mahdollisuuksien mukaan julkisia kulkuneuvoja. Harkitse yhteiskäyttöautoja tai vähäpäästöisempiä automalleja.
2. Lainaa tai osta instrumentteja ja laitteistoa käytettynä. Uutta ostaessa panosta ympäristöystävällisyyteen.
3. Pyri ottamaan kaikki irti sähkölaitteiden käyttöiästä.
4. Suosi ekologista sähköä kotona, studiossa ja harjoitustilassa.