Nuorten parlamentti kieltäisi sähkötupakoinnin Suomessa

Nuoret esittivät eduskunnassa kysymyksiä hallitukselle susista ja vapeista Suomen huoltovarmuuteen. Kysymyksissä painottuivat erityisesti koulutus, Suomen turvallisuus ja talous.

Jos yhdeksäsluokkalaiset saisivat päättää, sähkötupakointi kiellettäisiin Suomessa. Kiellon puolesta äänesti Nuorten parlamentti eduskunnassa selvin äänin 169–28. Tyhjiä vastauksia oli 2.

Keskustelun aloitti Kalle Jeffery Hatanpään koulusta.

— Kouluissa nuorten sähkötupakan eli niin sanotun vapen käyttö ja tupakointivälineiden kauppa aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Voisiko sähkötupakan kaupan kieltää lailla, Jeffery kysyi.

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vastasi kertomalla hallituksen olevan tietoinen sähkötupakoiden leviämisestä kouluissa.

— Hallitus tuo ensi viikolla valtioneuvoston yleisistuntoon esityksen, joka kieltää vapen eli nikotiinittomien sähkötupakoiden hallussapidon alle 18-vuotialita. Tämä antaa kouluille työkaluja takavarikoida ja puuttua tähän kouluissa kiertävään ongelmaan, Grahn-Laasonen jatkoi.

Nuoret esittivät hallituksen ministereille heitä askarruttavia, kiperiä kysymyksiä

Sähkötupakoinnin lisäksi parlamentissa keskusteltiin muun muassa heikoista oppimistuloksista, Venäjän uhasta ja Suomen kasvavasta velasta. Paikalle pääsi myös pääministeri Petteri Orpo (kok.), jolta kysyttiin, mikä on Suomen suurin huoli.

— Meillä on isoja, globaaleja huolia, kuten ilmastonmuutos tai sodat. Silti suurin huoli on velkaantuminen, Orpo vastasi.

Nuorten parlamentin tavoitteena on muun muassa tukea nuorten osallistumista ja edistää heidän kiinnostustansa yhteiskunnalliseen toimintaan. Koronan vuoksi parlamentti pidettiin edellisen kerran 2018. Tapahtumaan osallistui tänä vuonna 350 nuorta ympäri Suomea. Nuorten parlamentti järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1998.