Showpaini on hyvisten ja pahisten kamppailu-urheilua

Oletko kuullut painista, jossa ei oikeasti painita? Showpainissa iskut ja heitot näytellään, vaikka katsojalle se näyttää oikealta tappelulta.

Showpaini on yhdistelmä urheilua, näyttelemistä ja viihdettä. Jotkut kutsuvat sitä jopa väkivaltaviihteeksi. Showpainissa vähintään kaksi henkilöä ottavat mittaa toisistaan niin kehässä kuin joskus sen ulkopuolella. Ottelut voivat olla käsikirjoitettuja tai improvisoituja. Painissa on omat sääntönsä, mutta ottelut ratkeavat yleensä joko selätykseen tai luovutukseen.

Ottelumuotoja showpainissa on kymmeniä. Joissakin ottelumuodoissa painijat saavat käyttää aseita kuten tuoleja, tikkaita tai pöytiä.

Showpainissa olevat iskut ja lyönnit eivät kuitenkaan ole tarkoituksellista satuttamista, vaan ne perustuvat painijoiden näyttelemiseen. Yleisölle paini näyttää oikealta, mutta todellisuudessa monet kehässä tapahtuvat asiat vaativat painijoiden yhteistyötä. Lajissa on silti iso loukkaantumisriski, jonka takia painijat harjoittelevat useita tunteja viikossa.

Tärkeässä asemassa on painijat ja heidän hahmonsa. Ottelijat lajitellaan hyviksiin ja pahiksiin. Hyvikset ovat oikeudenmukaisia ja epäitsekkäitä, jolloin yleisö hurraa heille. Puolestaan pahikset saavat yleisöltä buuaksia, koska he ajattelevat vain omaa parastaan. Hyvä vastaan paha asetelman ansiosta showpainiottelut kertovat aina omaa tarinaansa.

Maailmalla miljoonia katsojia vetävät painiottelut

Alun perin Pohjois-Amerikasta lähtöisin oleva showpaini on edelleen iso osa amerikkalaista urheilu- ja viihdekulttuuria. Showpainin massiivisin organisaatio World Wrestling Enterteiment eli WWE kiertää ympäri vuoden maailmalla showpainitapahtumillaan vetäen paikanpäälle kymmeniä tuhansia katsojia.

Showpainin Super Bowliksi kutsuttu WWE:n isoin tapahtuma Wrestlemania pidetään joka vuosi maalis-huhtikuun taitteessa. Paikalle saapuu painifaneja ympäri maailmaa katsomaan showpainin kirkkaimpia tähtiä. Wrestlemania on iso tulonlähde niin WWE:lle kuin isäntäkaupunkeille, sillä tapahtuma on aina loppuunmyyty sekä kaupungissa on samaan aikaan monia muita fanitapahtumia.

WWE:n kuuluisimpia tähtiä ovat muun muassa nykyinen näyttelijä Dwayne ”The Rock” Johnson, John Cena ja entinen UFC-ottelija Ronda Rousey. Jopa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ollut mukana WWE:n toiminnassa. Youtubesta löytyvässä videossa Donald Trump leikkaa vastustajansa hiukset ottelun jälkeen Wrestlemaniassa.

WWE:n Euroopan kiertue rantautuu Suomeen 10 vuoden tauon jälkeen Helsingin jäähalliin 10.5.2019.

Showpaini Suomessa

Tapahtumia järjestävät FCF Wrestling ja juuri aloittanut SLAM! Wrestling Finland.

Showpainitapahtumia järjestetään lähinnä Helsingissä kuukausittain keväästä syksyyn.

Tapahtumat kestävät noin kaksi tuntia, jonka aikana otellaan 5 – 6 ottelua.

FCF Wrestlingissä on tällä hetkellä noin 30 painijaa ja 60 toimihenkilöä.