Sukellusrobotteja ja modernia teknologiaa – Espoon uusi jätevedenpuhdistamo voidaan avata jo ensi kesänä

Espoon uuden jätevedenpuhdistamon on tarkoitus valmistua kesällä 2022. Tunnelilouhinnat on saatu päätökseen ja puhdistamon ensimmäiset testaukset vedellä on voitu aloittaa.

Espoon Blominmäkeen on tulossa uusi jätevedenpuhdistamo ja valmiina se tulee käsittelemään yli 400 000 asukkaan jätevedet. Elokuussa projektissa saavutettiin suuri etappi, kun ensimmäiset vesitestaukset päästiin aloittamaan puhdistamolla. Testissä on uusien pumppujen, putkistojen ja kanavien toiminta.

– Tässä vaiheessa kaikki tarpeelliset kokeet on tehty ja järjestelmän toimivuus on nyt varmistettu, kertoo HSY:n hankejohtaja Jukka Yli-Kuivila.

Onnistuneiden vesitestausten ansiosta uusi jätevedenpuhdistamo voidaan avata kesällä 2022. Tulevan henkilökunnan koulutukset ovat alkaneet ja henkilöstölle esitellään puhdistamoa viikoittain. Maan alle on louhittu viemäritunneleita ja niihin johtavia huoltotunneleita yhteensä yli 20 kilometriä.

– Tänään tunneleissa on palotarkastus. Jokainen päivä työmaalla on erilainen ja vilskettä maan alla piisaa, Yli-Kuivila kertoo.

Blominmäen puhdistamo on suurimmaksi osin maan alla.

Sukellusrobotti tarkkailee meripurkutunnelin kuntoa

Maanalaisten tunneleiden hyvä kunto tarkoittaa sitä, ettei tunneleissa ole mitään ylimääräistä ja veden on liikuttava vaivattomasti. Espoon uudella puhdistamolla tunneleiden moitteetonta kuntoa tarkastaa sukeltaja ja sukellusrobotti.

– Harva tulee ajatelleeksi, että paikallaan oleva robotti kykenee näkemään seitsemän kilometrin päähän lähtöpisteestä, kertoo kalliorakennussuunnittelun osastopäällikkö Piri Harju.

Robotti kerää tunneleista aineistoa kameroiden ja sensoreiden avulla. Sen avulla saadaan tarkkaa 3D-kuvaa myös pilkkopimeässä tunnelissa. Vedenalaisista tunneleista tekeytyy kolmiulotteinen pienoismalli, jota voidaan tutkia myöhemmin.

– Sukeltajat eivät pysty tekemään kuin välttämättömiä tehtäviä tunnelin alkupäässä, koska veden virtaus on voimakasta syvemmällä. Varsinaisen tarkastuksen tekee robotti, kertoo Yli-Kuivila.

Modernia jäteveden puhdistamista

Jäteveden puhdistuksen sivutuotteena syntyy lietettä sekä biokaasua. Liete jatkojalostetaan mullaksi ja kaasu hyödynnetään energian lähteenä.

Puhdistetut jätevedet johdetaan tunnelissa avomerelle. Laitoksen jätevesimääräksi on arvioitu 150 000 kuutiometriä jätevettä, mikä on puolet enemmän kuin Suomenojalle nykyisin virtaava jätevesimäärä. Uudessa jätevedenpuhdistamossa riittää kapasiteettia laajentaa ainakin seuraavan sadan vuoden tarpeisiin.

–  Uuden puhdistamon suurempi kapasiteetti ja moderni teknologia takaavat nykyistä korkeatasoisemmat puhdistustulokset. Espoon jätevedenpuhdistamo voi laajeta niin, että kyse olisi miljoonan asukkaan jätevesistä, kertoo Yli-Kuivila.

Blominmäen puhdistamo on energiantuotannoltaan lähes omavarainen ja sen kehittyneillä prosesseilla typpi ja fosfori saadaan poistettua jätevedestä yli 90-prosenttisesti.

Esittelyssä sukellusrobotti

  • Sukellusrobotti painaa 500 kiloa.
  • Pituutta sukellusrobotilta löytytyy 2,3 metriä
    ja leveyttä 1,4 metriä.
  • Robotin perässä on seitsemän kilometriä pitkä valokuitukaapeli. Tämä tarkoittaa, että robotti pystyy tekemään tunnelin
    tarkastusta seitsemän kilometriä lähtöpisteestä.
  • Sukellusrobotti aloittaa meripurkutunnelin kunnon tarkastamisen Suomenojan päästä. Tarkastus päättyy Suvisaariston
    eteläpuolen merenpohjaan.