Tasa-arvoa jalkapallokentille – HJK tukee naisliigapelaajia arjessa

Helsingin Jalkapalloklubissa, HJK:ssa pyritään luomaan naisten liigajoukkueen täysipainoiselle harjoittelulle kelvolliset puitteet, vaikka rahaa ei löydykään.

Suomessa liigatasolla naisjalkapalloilijan euro on nolla senttiä monessa seurassa. Useat naisliigapelaajat käyvät töissä ja opiskelevat samaan aikaan täysipainoisen harjoittelun ohella.

HJK:ssa asioita pyritään kuitenkin muuttamaan pienin askelin taloudellisten resurssien puitteissa. Mutta vielä on pitkä matka stressittömämpään arkeen.

HJK:n ja Suomen maajoukkueen maalivahti Minna Meriluoto myöntääkin, että arjen hallinta tuo paineita, joka voi näkyä kentällä.  

Aina joutuu stressaamaan, että pystyykö sitä käyttämään koko potentiaalia hyödyksi kentällä juuri sen takia, että takana voi olla rankka työ- tai opiskeluviikko. Pelaamisen ohella täytyy tehdä jotain muuta ja pohtia riittääkö rahat.  

Aamu- ja iltapäivätreenien, maa- ja liigajoukkuematkojen ohella Meriluoto valmentaa maalivahteja ja toimii Stadi Cupin toiminnanjohtajana. 

– Naisjalkapalloammattilaisista ei voi Suomessa puhua oikeastaan ollenkaan, ja moni lähteekin naapurimaahan Ruotsiin keräämään kokemusta ja osaamista, koska siellä maksetaan palkkaa eikä tarvitse muuta kuin pelata, mainitsee Meriluoto.

Minna Meriluodon mielestä tärkeää olisi saada idoleita enemmän näkyville myös naisjalkapalloilijoista.

Arjen hallinta ratkaisuna 

HJK:lla naispelaajien tilanteeseen ja arjen helpottamiseen on tehty töitä viimeisen kolmen vuoden ajan.  Naisten joukkueiden ja tyttöjen edustusjoukkueiden valmennuspäällikkö Joonas Sarelius kertoo seuran tukevan arjen rakentamista.   

– Pystymme pieniä rahallisia korvauksia maksamaan osalle pelaajista, mutta vielä liian vähän. 

Rahallisen korvauksen sijaan pelaajille pyritään tarjoamaan seuran sisältä sopivia puolipäivätöitä, kuten HJK:n lasten iltapäiväkerhojen ohjausta tai valmennustyötä, jotta naispelaaja voi mennä jalkapallon ehdoilla, mutta samalla elättää itsensä, sanoo Sarelius.  

Liigatasolla kilpailu on kovaa hyvistä pelaajista ja koska rahaa ei liiku naisjalkapalloilussa, nousevat seurojen tarjoamat treeniolosuhteet yhdeksi kilpailuvaltiksi. Sekä Sarelius että Meriluoto suitsuttavatkin HJK:n treeniolosuhteita, jotka ovat Suomen mittapuulla mainiot. Kotikenttänä toimii Töölön jalkapallostadion, jossa harjoituksille suodaan täysi rauha.   

 Seuran taustajoukoille valuu myös kiitosta siitä, että arjen tasapainottamiselle löytyy ymmärrystä ja tukea.    

 – Vaatimustaso pitää olla ja pitää tehdä niin ammattimaisesti, kun pystyy, mutta joku raja siinäkin. Kuitenkin terveys ja jaksaminen on se tärkein, että pystyy kentällä antamaan parasta, ja sitä korostetaankin valmennusjoukoissa, sanoo Meriluoto. 

HJK Oy vs. HJK ry 

HJK:n molemmat liigajoukkueet ovat lähes yhtä menestyksekkäitä. Naisten liigajoukkue on voittanut historiansa aikana 22 Suomen mestaruutta, kun taas miesten liigajoukkue on yltänyt kultamitalisijoille 28 kertaa.  

Tasavertaisia siis kentällä, mutta miten on käytännössä.  

HJK:n miesten liigajoukkue pelaa HJK Oy:n alla, kun taas naisten liigajoukkue kuuluu HJK ry:n alle yhdessä junnujoukkueiden kanssa.

Sarelius peräänkuuluttaakin seuran panostusta naisjalkapalloiluun ja siihen, että nais- ja miesjalkapallosta puhuttaisiin samassa lauseessa. 

– Isoissa eurooppalaisissa seuroissa, kuten Bayer Munchenissä ja Juventuksessa on otettu naisten joukkue vahvasti mukaan siihen niiden organisaatioon. Eli he haluavat, että niiden seuroissa on myös menestyvä naisten joukkue ja tämä on se ainoa oikea suunta Suomessakin, toteaa Sarelius. 

Joonas Sarelius

Joonas Sarelius kertoo miehillä ja naisilla olevan HJK:ssa samanlaiset treeniolosuhteet.

Suomessa naisjalkapalloiluun panostaminen on vasta lapsen kengissä ja töitä on tehtävä, jotta lajia päästään kehittämään. Palloliitosta puuttuu vastuuhenkilö, joka keskittyisi täysin nais- ja tyttöjalkapallon kehittämiseen.  

– Veikkausliiga organisoi miesten liigaa, mutta naisten liigan kehittämiseen ei löydy taustatahoa, kertoo Sarelius. 

Samaan yhtyy Meriluoto ja toivookin, että tulevaisuudessa löytyisi sponsorihalukkuutta joukkueelle ja naisten liigan brändäämiseen keskityttäisiin. 

– HJK:lla naispelaajia voisi enemmän tuoda esille. Haaveena olisi, että stadionin edessä olisi mainos, jossa olisi kuvattuna miespelaajien lisäksi naispelaajia.  Lisäksi pelkästään, että joukkueet löytyvät samoilta verkkosivuilta toisi näkyvyyttä meidän joukkueelle. 

Hihat onkin siis käärittävä ja ruvettava töihin, toteaa Sarelius ja myöntää samaan lauseeseen, että muutos ei tapahdu hetkessä.